Recept králů bez obav: Hovězí rostbíf na grilu se zeleninovým salátem
Rostbeef chcete-li česky rostbíf je královské jídlo. A řekněme si upřímně, mnoho lidí má z jehož přípravy velký respekt. Trik je v tom, koupit kvalitní hovězí vysoký roštěnec a pak ho přivést barevně pěkně dorůžova.
Suroviny: 1 kg vysokého roštěnce, sůl, pepř, 1 vanička Knorr Bohaté šťávy na tmavá masa, 70 g hořčice, 4 lžíce olivového oleje
Postup:
Maso vcelku osolíme, opepříme a potřeme hořčicí a olejem po celé jeho ploše. Necháme odležet v chladu a připravíme si masovou šťávu, kterou maso při grilování potíráme. Masovou šťávu získáme rozpuštěním 1 vaničky Bohaté šťávy v 250 ml horké, nikoliv vroucí vody a krátkým povařením. Máme-li tepelnou sondu nebo vpichový teploměr, snažíme se nepřekročit teplotu 55° C uvnitř masa. Grilujeme pomalu na mírně rozpáleném grilu anebo pečeme v troubě na nižší teplotu. Nakonec necháme maso odpočinout tak, aby došlo do stavu médium a zatáhlo se. Krájíme na tenké plátky a servírujeme na salátovém lůžku společně s křupavým pečivem.
Rostbíf je způsob úpravy hovězího masa, který je charakteristický pro anglickou kuchyni.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.