Slunečný víkend překvapí vysokými teplotami. O babím létě ale hovořit nemůžeme, vysvětlila meteoroložka

Počasí - ilustrační foto
Počasí – ilustrační foto
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 2. 9. 2021

Už to vypadalo, že v České republice se o slovo důrazně přihlásil podzim, nadcházející víkend nám ale dá díky vysokým teplotám vzpomenout na léto a určitě bude možné pár hodin prožít třeba i u vody. "Čeká nás krásný slunečný víkend, v pátek budou odpolední teploty 21 až 25 stupňů Celsia, což je letní hodnota, která na území Česka nebyla od 17. srpna," vysvětlila pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová (41).

První zářijový víkend se vydaří na jedničku a na území České republiky se vrátí příjemné letní počasí. "Všechny tři dny od pátku do neděle očekáváme jasno nebo polojasno. V horských oblastech se v pátek během dne může ojediněle vytvářet kupovitá oblačnost, tam pak bude přechodně až oblačno. Ráno se mohou ojediněle vytvářet mlhy nebo nízká oblačnost, ale délka denního slunečního svitu bude šplhat až ke třinácti hodinám," popsala pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová s tím, že teploty zřejmě výrazně překročí 20 stupňů Celsia.

"Máme před sebou krásný slunečný víkend, v pátek budou odpolední teploty 21 až 25 stupňů Celsia, což je letní hodnota, která na území Česka nebyla od 17. srpna. Sobota přinese odpolední teploty také 21 až 25 stupňů Celsia, v neděli čekáme 19 až 23 stupňů Celsia," popsala průběh nadcházejícího víkendu expertka na počasí, která také vysvětlila, proč není správné hovořit v souvislosti s teplým víkendem o tzv. babím létě.

"Toto příjemné období ale nemůžeme nazvat babím létem. O tzv. babím létě hovoříme od 28. září, je to tzv. pozdní léto od svátku svatého Václava," doplnila pro ŽivotvČesku.cz respektovaná meteoroložka.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.