Alex Marešová poprvé ve fastfoodu. Lékařka Kateřina Cajthamlová varuje před nezdravou výživou dětí
Moderátor Leoš Mareš (46) se na sociální síti pochlubil roztomilou fotkou se svými dětmi, se kterými společně navštívil rychlé občerstvení. Sedmiměsíční Alex se tak poprvé v životě ocitla ve fastfoodu. Vzhledem k tomu, že se její maminka Monika Marešová (42) zajímá o zdravý životní styl, jedná se nejspíš jen o výjimku. V případě mnoha českých dětí ale jde o jejich »denní chleba«. O nezdravé stravě dětí pro ŽivotvČesku.cz promluvila známá lékařka interní medicíny a terapeutka Kateřina Cajthamlová.
Malé Alex Marešové ještě není ani rok a už se s tatínkem Leošem Marešem a starším bratrem vydala do rychlého občerstvení, kde byla také pořízena fotografie, se kterou se moderátor pochlubil na sociální síti Instagram. "Tuhle fotku si tady prostě musím odložit na památku. Jak je malinká. Normálně mi přijde Alex už velká, ale tady je vidět, jak je pořád drobounká," okomentoval roztomilou momentku pyšný otec.
Pod příspěvkem jsou omezené komentáře, což na moderátorově profilu nebývá zvykem. Důvodem může být například fakt, že internetová komunita rodičů je velmi přísná, pokud jde o stravování dětí. Rodiče malé Alex se tak mohli obávat kritiky směrem k tomu, že svou dceru berou do ráje nezdravých potravin v útlém věku.
O stravování dětí pro ŽivotvČesku.cz promluvila internistka Kateřina Cajthamlová, kterou televizní diváci znají zejména z pořadu o hubnutí »Jste to, co jíte«. "Samozřejmě nevíme, co je ve které rodině za dědičné choroby, ale špatná strava může způsobit, že se tyto genetické vlivy projeví významně dříve, než by musely. Pokud tedy například něčí babička měla cukrovku v 60 nebo ve 40 letech, u něj se může projevit klidně už ve 20 letech. To se týká také obezity, metabolického syndromu nebo onemocnění ledvin a jater," vysvětlila odbornice na zdravý životní styl, v čem spočívá největší úskalí nevhodného jídla v dětském věku.
"Nevhodná strava také může negativně ovlivnit střevní mikroflóru, která se vyvíjí především do tří let věku. Ta má přitom vliv jak na zdravé zažívání, tak náladu, protože střevní mikroflóra vyrábí až 60 procent serotoninu, hormonu štěstí. V pozdějším věku už ji lze ovlivnit jen velmi špatně, proto by se výživa dětí neměla podceňovat. Kromě stravy má na mikroflóru vliv také to, zda je dítě buď v kontaktu s půdou a zvířaty, nebo naopak vyrůstá ve sterilním prostředí," dodala pro ŽivotvČesku.cz Kateřina Cajthamlová.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.