Bramborový salát, který vydrží až do Silvestra. Jan Punčochář prozradil, čím lze nahradit tučnou majonézu

Šéfkuchař Jan Punčochář
Šéfkuchař Jan Punčochář
Foto: Se souhlasem Jana Punčocháře
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 17. 12. 2020

Štědrovečerní večeři bez bramborového salátu si dokáže představit jen málokdo. Oblíbenou pochoutku Češi doslova milují. A podle průzkumu o Vánocích nechybí v 95 procentech domácností. Jenže řada lidí řeší problém, aby salát vydržel déle než jen dva, tři dny. Šéfkuchař Jan Punčochář (41) pro ŽivotvČesku.cz prozradil, jak to udělat. Jako bonus přidal i svůj mistrovský recept na salát, ve kterém není nutné mít na žaludek těžkou a tučnou majonézu.

Do bramborového salátu lidé často dávají majonézu. Větší problém z hlediska trvanlivosti ale podle šéfkuchaře ze známé televizní show představuje cibule.

"Je důležité cibuli, než se bude dávat do salátu, prosolit, vymačkat z ní vodu a spařit v horké lázni. Takže přivedeme vodu k varu, cibuli v ní spaříme a následně zchladíme. A tím zamezíme tomu, aby nám v salátu kvasila. Tím pádem to je lepší," prozradil Jan Punčochář pro ŽivotvČesku.cz chytrý trik, jak lze uchovat bramborový salát mnohem déle čerstvý.

Vyhlášený mistr kuchyně dále prozradil, že na Štědrý den připravuje dva druhy salátů. Jeden klasický a druhý bez majonézy.

"K rybě nedělám jen majonézový, ale dělám druhý bez majonézy. A místo ní udělám emulzi z hořčice, olivového oleje, citronu a ančoviček. Je to odlehčené, není tam tolik tuku a voní to po ančovičkách a olivovém oleji," nastínil Jan Punčochář specialitu, na které si lidé pochutnají podobně jako na tradičním bramborovém salátu s majonézou.

"Na základ potřebujeme malé brambůrky, které se uvaří ve slupce a osolené vodě. Do salátu přijde klasicky mrkev, celer, spařená cibule, citronová kůra a citronová šťáva. Nasekáme hladkolistou petržel. A poté uděláme emulzi z hořčice a olivového oleje," přiblížil slavný šéfkuchař, který popsal, jak hravě lze emulzi vyrobit.

"Vezmeme hořčici a do ní se zašlehává troška citronové šťávy, soli, pepře a decentně cukru, olivový olej. Z toho vznikne emulze, která není tak těžká jako majonéza, ve které jsou žloutky a poměrně hodně oleje. Potom tím salát ochutíme," dodal pro ŽivotvČesku.cz Jan Punčochář s tím, že takový salát vydrží klidně i do Silvestra.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.