Chaos ohledně pondělního rozvolnění může stát restaurace desítky tisíc, říká šéfkuchař Radek Kašpárek

Radek Kašpárek je michelinský šéfkuchař
Radek Kašpárek je michelinský šéfkuchař
Foto: ŽivotvČesku.cz
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 28. 11. 2020

Současná situace kolem šíření koronaviru není v tuto chvíli ještě zcela stabilní, aby bylo možné říct, že vláda rozhodne v neděli o dalším uvolnění od pondělí příštího týdne. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (50) je situace 50 na 50. Jenže opět se ukazuje nekonzistentnost komunikace vlády. Podle michelinského šéfkuchaře Radka Kašpárka (39) se řada restaurací na pondělní otevření připravuje, když k němu nedojde, utrží další ztráty, uvedl pro ŽivotvČesku.cz.

Vývoj epidemie vyhodnocuje systém PES, podle něhož je Česko od pondělí ve čtvrtém stupni rizika. Do třetího stupně se skóre dostalo v pondělí, při setrvání na této úrovni po dobu sedmi dní je možné navrhnout další zmírnění opatření, to by se právě týkalo otevření obchodů či restaurací, o čemž bude jednat v neděli vláda.

Vláda se mimořádně sejde kvůli možnému zmírnění opatření proti covidu už v neděli, aby obchody či provozovny služeb - tedy i restaurace - případně mohly otevřít od pondělí.

Řada majitelů restaurací je v pohotovosti, aby uspokojili poptávku a přivítali hosty. "To znamená, že od pátku restaurace, které se rozhodly a věří, že dojde k rozvolnění, se chystají. Nakupují suroviny, aby od pondělí mohli podávat jídla. To je proces, který třeba i s úklidem a dalším trvá dva, tři dny. Pokud vláda nerozvolní, tak to pro řadu restaurací opět bude představovat ztráty v řádu desítek tisíc korun. Potraviny, které totiž musí mít nějakou čerstvost, prostě budou nuceni vyhodit," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz Radek Kašpárek, který je spíše skeptičtější k tomu, že by v současnosti vláda restauracím dala lidově řečeno zelenou.

"Konkrétně my jako restaurace Field čekáme. Je nesmysl, abych v takto nejisté situaci nakupoval. Počkám, jak se k tomu vláda postaví a otevírat budeme v závislosti na situaci, ztrát už bylo dost," dodal pro ŽivotvČesku.cz Kašpárek, kterého lidé znají coby porotce ze známé kulinářské show.

Vzhledem k neustále se měnící pandemické situaci v souvislosti s koronavirem zůstává cesto...

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Zavřít reklamu