Cukr v Česku v březnu meziročně zdražil o 98 procent. Ekonom vysvětlil, proč k tomu došlo
Cena cukru v Evropské unii v březnu meziročně vzrostla o 61 procent, a cukr tak patřil k potravinám, které zdražily nejvíce. Ve své zprávě to dnes oznámil unijní statistický úřad Eurostat. Nejvíce zdražil cukr v České republice, kde se jeho cena meziročně zvýšila o 98 procent. Naopak nejméně, a to o 17 procent, zdražil cukr v Maďarsku. Podle analytiků je za vysokými cenami cukru hlavně růst cen plynu, kterého cukrovary při výrobě spotřebují velké množství. Pro ŽivotvČesku.cz promluvil ekonom Štěpán Křeček, který kromě vysokých nákladů na výrobu upozornil na vysoké marže obchodníků.
"Výroba cukru je sezónní záležitost a vyrábí se po sklizni cukrovky. Bohužel loňská sklizeň se dělala v době, kdy ceny energií byly vysoké. Situace navíc zneužili obchodníci, kteří si zvýšili svou marži, proto zákazníci byli zaskočeni tím, jak vysoké ceny cukru jsou na pultech českých obchodů. Domnívám se, že ceny cukru by mohly klesat v případě, že by došlo u obchodníků ke snížení marží, nicméně to, že cukr zůstane dražší minimálně do další sklizně, je téměř jisté," uvedl pro ŽivotvČesku.cz ekonom Štěpán Křeček.
Cukr začal v unii v meziročním srovnání zdražovat už v srpnu 2021 a od té doby se jeho cena vytrvale zvyšuje. Loni v březnu meziroční nárůst činil 11 procent, a byl tak zhruba šestinový proti růstu z letošního března. Ještě výraznější rozdíl je vidět při srovnání s předloňským březnem, kdy cukr v EU meziročně zdražil o 1,6 procenta, uvedl ve zprávě Eurostat.
Těsně za Českem z hlediska meziročního růstu cen cukru bylo v březnu Estonsko, kde cukr zdražil o 97 procent. Následovalo Polsko s nárůstem o 82 procent a Německo, kde růst dosáhl 72 procent. Naopak nejméně po zmíněném Maďarsku cukr zdražil v Lucembursku, a to o 19 procent.
Loni v prosinci stál kilogram cukru krystal podle Českého statistického úřadu 32,23 Kč. Oproti září, kdy byla cena 18,21 Kč, vzrostla tedy na podzim o 77 procent. Podle ministerstva zemědělství průměrná spotřebitelská cena cukru překonala historická maxima, více než 30 korun za kilogram cukr do té doby v obchodech nestál. Dosavadní rekord činil 26,10 Kč a byl ze září 2004.
Podle posledních statistik ministerstva zemědělství se v hospodářském roce 2022/2023 za takzvanou cukrovarnickou kampaň vyrobilo 588.164 tun cukru. Zpracování loňské úrody trvalo 143 dní. Cukrová řepa se loni sklízela z plochy 57.000 hektarů, o rok dříve to bylo téměř 58.000 hektarů. Na cukr se zpracovalo 4,106.573 tun řepy.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.