Ivan Vodochodský: Bylo by dobře, kdyby zanikly špatné hospody. Epidemie ale na kvalitu jídla vliv mít nebude

Kuchař a moderátor Ivan Vodochodský
Kuchař a moderátor Ivan Vodochodský
Foto: nextfoto.cz

I v novém roce platí opatření, která vláda zavedla již 27. prosince loňského roku. Vedle restaurací či kaváren musí mít zavřeno i obchody, které neprodávají základní sortiment, stejně tak služby. Zejména provozovatelé hospod a restaurací počítají obrovské ztráty. "Epidemie je velkou ranou pro provoz gastronomie," řekl pro ŽivotvČesku.cz populární kuchař a moderátor Ivan Vodochodský (57).

Gastronomické odvětví podle společnosti Nielsen každý den kvůli uzavření ztrácí na tržbách 414 milionů korun. Za celý loňský rok Nielsen v listopadu předpokládal propad až 70 miliard korun, podobně tomu bylo i v prosinci, kde podle odhadů byla suma ještě vyšší.

"Současná situace je velkou ranou pro českou gastronomii. Na jednu stranu by bylo dobře, kdyby některé špatné podniky zanikly. Ale že by to muselo být kvůli pandemii, to dobré není. Ideální případ by byl, kdyby špatné restaurace či hospody eliminoval trh. Paradoxně se stane, že některé lepší podniky s pandemií skončí a špatné zůstanou dál, což jak to sleduji, se bohužel děje," prozradil svůj pohled na současnou situaci Ivan Vodochodský s tím, že do budoucna by epidemie neměla mít dopad na kvalitu jídla.

"Nemyslím si, že epidemie či její dopady by následně měly vliv na kvalitu jídla. Že by hospodští v rámci úspor či dorovnání ztrát chtěli pořizovat levnější věci, to si nemyslím. Na kvalitu to mít vliv nebude. Ale bude to mít vliv na způsob vedení restaurace. Některé drahé restaurace třeba zlevní či to budou dělat jinak, ale na kvalitě jídla se to nepodepíše," dodal pro ŽivotvČesku.cz známý kuchař a moderátor.

Podnikatelé zasažení v souvislosti s pandemií koronaviru a souvisejícími vládními opatřeními mohou podle ministra Karla Havlíčka čerpat plné náhrady mezd, odvodů, nájmu za čtvrtý kvartál loňského roku, případně i kompenzační bonus pro OSVČ.

V České republice nyní platí kvůli koronaviru nejpřísnější pátý stupeň protiepidemického systému (PES). Restaurace mohou občerstvení prodávat jen přes výdejní okna.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.