Jan Jirka z cukrářské soutěže prozradil recept na pletený velikonoční mazanec. Je opravdu skvělý, říká
Velikonoce jsou nejen svátky jara, ale také svátky pečení a rozmanitých tradic. Jan Jirka (28) alias Jenda z oblíbené cukrářské soutěže vysílané na veřejnoprávní televizi patří k lidem, který je má velmi rád a u něj doma nesmí v tento sváteční čas chybět klasiky v podobě beránka nebo mazance. A právě o vlastní recept na pletený mazanec se podělil, aby si ho čtenáři ŽivotavČesku.cz mohli zkusit upéct a vytvořili si tak hezkou atmosféru, když je teď nutné trávit většinu času doma. "Jako malý chlapec jsem Velikonoce strašně miloval," vyjádřil se.
Hlavní profesí kadeřník známých tváří, po úspěšném působení v cukrářské soutěži podle zahraničního formátu The Great British Bake Off vysílaného veřejnoprávní televizí také cukrář. Jan Jirka se po uzavření kadeřnictví v rámci vládních opatření kvůli koronaviru rozhodl využít svých cukrářských dovedností a založil si v oboru živnost. Na Vánoce otevřel výdejní okénko, kde prodával různé druhy cukroví a skvostných dezertů. Na Velikonoce sice nic podobného neplánuje, ale podělil si alespoň o vlastní recept na pletený mazanec, který by během jarních svátků neměl chybět na stole každé české domácnosti.
Sám je milovníkem nejen sladkého, ale právě i Velikonoc, které letos připadají na začátek dubna. "Když jsem byl ještě malý chlapec, tak jsem Velikonoce strašně miloval a byl to pro mě velmi důležitý den. Asi to bylo tím, že jsem žil na vesnici, kde se na koledu chodilo dům od domu, takže jsem vykoledoval sladkosti, které mi vydrželi až do léta," prozradil pro ŽivotvČesku.cz. talentovaný cukrář a kadeřník v jednom to, co pro něj znamenají svátky jara a jaké na ně má vzpomínky z dětství.
"Dnes žiju v Praze a tradici se snažím držet tím, že maluji vajíčka, peču mazanec a beránka. Navíc přichází jaro a s ním přichází nový život a naděje. Každý rok také pletu pomlázku, ale většinou mi s ní pomáhá můj hoch, má větší sílu než já," dodal Jan Jirka pro ŽivotvČesku.cz.
Propletený mazanec podle Jana Jirky:
Ingredience:
500 g hladké mouky, 250 g vlažného mléka, 24 g čerstvého droždí, 100 g cukr krupice, 3 žloutky pokojové teploty, 150 g změklého másla, 1 vanilkový cukr, ¼ lžičky soli, citronová kůra z jednoho citronu, ¼ ličky mletého muškátového květu, rozinky namočené v rumu podle chuti, na potření 1 vejce, na dokončení 50 g mandlových hranolků
Postup:
Nejprve si aktivujeme kvásek.
Do menší misky odlijeme 100 g vlažného mléka, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžíci mouky, lžíci cukru a pomocí vidličky promícháme na kašičku. Misku přikryjeme utěrkou a necháme cca 10 min na teplém místě.
Zbytek mouky a krystalového cukru dáme do velké mísy. Přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru, muškátový květ, sůl a zamícháme. Dále přidáme žloutky, zbytek mléka, kvásek a začneme zadělávat těsto. Na konec přidáme změklé máslo.
Vypracujeme hladké nelepivé těsto. V robotu to trvá minimálně 10 min, pokud zaděláváme ručně, bude to větší práce. Vypracované těsto necháme v míse, kterou přikryjeme potravinářskou folií a necháme 90 minut kynout. Po 90 minutách přidáme rozinky namočené v rumu a těsto ručně propracujeme a znovu přikryjeme folií a necháme ještě 60 minut kynout.
Pletení mazance
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 stejné díly. Každou čtvrtinu, rozdělíme ještě na 3 další díly. Tak nám vznikne 12 stejných kousků těsta. Každý kousek propracujeme v ruce a vyválíme na váleček o délce 40 cm. Kdyby nám těsto zlobilo, smrskávalo se, stačí ho ještě přikrýt utěrkou a nechat chvíli kynout. Tři prameny dáme k sobě, tím nám vzniknou čtyři trojprameny. Dva trojprameny dáme vertikálně vedle sebe. Zbyle dva trojprameny přiložíme horizontálně tak, aby se nám uprostřed propletly. Konce nejprve zapleteme proti směru hodinových ručiček a napodruhé ve směru hodinových ručiček. Zbylé konce přeložíme jeden přes druhý a zahladíme. Mazanec přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout na teplém místě. Vejce v hrníčku rozšleháme vidličkou a mašlovačkou pečlivě potřeme celý mazanec.
Dokončení
Troubu předehřejeme na 190 stupňů Celsia. Pomazaný mazanec posypeme mandlovými hranolky. Mazanec pečeme na 190 stupňů Celsia 20 minut, po 20 minutách snížíme teplotu na 170 stupňů Celsia a pečeme ještě 30 min. Upečený mazanec necháme vychladnout.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.