Jan Punčochář vysvětlil, proč neotevře svoji restauraci. Už je to výsměch, hodnotí jednání vlády

Jan Punčochář je vyhlášený šéfkuchař
Jan Punčochář je vyhlášený šéfkuchař
Foto: Se svolením TV Nova
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 14. 2. 2021

Epidemie koronaviru v Česku a striktní vládní nařízení působí nemalé problémy také sféře české gastronomie, kdy restaurace a hospody zůstávají už dlouhé měsíce zavřené. Úspěšný šéfkuchař a jeden z porotců oblíbené kulinářské televizní show Jan Punčochář (41) vnímá současný stav v zemi jako velký zmatek, kdy nikdo neví, co se vlastně děje. "Podle mě je to chaos, který vládne pořád - od rána do večera a každý den," řekl pro ŽivotvČesku.cz.

Česko na podzim loňského roku zasáhla druhá vlna epidemie koronaviru. S ní spojená vládní opatření stojí mimo jiné za utichnutím české gastronomie. Restaurace a hospody jsou zavřené a dlouhé měsíce zákazu činnosti se podepisují kromě ekonomických ztrát také na náladě ve společnosti. Jde nejen o samotné kuchaře a restauratéry, ale i o zákazníky, kterým podniky chybí.

Ve čtvrtek Poslanecká sněmovna neschválila prodloužení nouzového stavu, což v praxi znamená, že úderem půlnoci ze 14. na 15. února nynější nouzový stav skončí. S jeho zavedením jsou spojená i některá důležitá vládní nařízení. O dalších řešeních aktuálně jedná vláda, ale mnoho podnikatelů se rozhodlo, že v pondělí 15. února otevře obchody, kadeřnictví nebo restaurace. Mezi ně však nepatří známý šéfkuchař a majitel restaurace u Matěje, která patří mezi špičkové podniky u nás.

"Restauraci nemám v plánu otevřít. Myslím si, že vláda zase hned zařídí, aby se to zavřelo. Proto nemáme otevřeno ani to nechystáme," řekl Jan Punčochář pro ŽivotvČesku.cz s tím, že situaci kolem současného dění v Česku snad upřímně ani nechce příliš komentovat.

"Podle mě je to chaos, který vládne pořád - od rána do večera a každý den. Nikdo neví, co bude. Ať si to tam pánové nahoře udělají, jak chtějí. Už to považuji za výsměch," zhodnotil pro ŽivotvČesku.cz jednání vlády v době krizového stavu gastronomický mistr, který působil také v zahraničí a své kuchařské dovednosti zdokonaloval dokonce v michelinských restauracích.

Na otázku, co by si nejvíce přál s ohledem na epidemickou situaci a restrikce ze strany vlády, má jasnou odpověď.

"Já už si ani nic nepřeju. Tohle všechno trvá už přes rok a pořád je to stejné. Nikdo nic neví a hlavně vám nikdo nic neřekne, proto k tomu už není moc co dodat. Restauraci máme zavřenou, jídlo nevydáváme. Aktuálně máme valentýnské menu, které je na objednávku. Jenom na víkend děláme jednoduché tříchodové menu, abychom tam mohli být ve dvou a vařit to ve dvou," dodal Jan Punčochář pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.