Jsme připraveni na opětovné uzavření restaurace. Znamenalo by to další ztráty, říká Přemek Forejt

Respektovaný šéfkuchař Přemek Forejt
Respektovaný šéfkuchař Přemek Forejt
Foto: Archiv Přemka Forejta

Česká gastronimie se dočkala. Vláda od čtvrtka umožní obnovu provozu. Jenže pro provozovatele restaurací to neznamená jen poměrně rychlou přípravu, ale zejména zajištění maximálně bezpečného a zodpovědného provozu, aby se stupeň rizika protepidemického systému (PES) opětovně nezvrátil na vyšší úroveň. To by znamenalo opět uzavření. "Není to jednoduché, ale u nás jsme připraveni tak, aby hosté byli maximálně chráněni," říká Přemek Forejt, který je provozovatelem slavné degustační restaurace Entrée v Olomouci.

Fungovat restaurace od čtvrtka budou smět mezi 06:00 a 22:00, naplnit budou moci maximálně polovinu kapacity. Obsluhovat bude možné jen usazené hosty, u stolu budou moci sedět nejvýše čtyři lidé.

Existují ale rizika, že epidemie nabere »druhý dech« a systém PES se vrátí do čtvrtého stupně, což by znamenalo opětovné uzavření.

"Můžeme se připravit na to, že se stane, že se opět restaurace uzavřou, což podle mě pro všechny restaurace bude představovat ztrátu. My můžeme maximálně zajistit provoz tak, aby k ničemu nedošlo. Budeme rádi, když se celkově rozvolnění udrží," řekl pro ŽivotvČesku.cz slavný šéfkuchař a vyjmenoval konkrétní opatření.

"Máme roušky pro personál i gumové rukavice, ale i pro hosty, kdyby zapomněli ochranu úst a nosu. Máme desinfekci u vchodu a máme zajištěn servis tak, že jsme vyčlenili jednoho zaměstnance na neustálou desinfekci stolů, židlí než přijdou noví hosté," popsal Přemek Forejt pro ŽivotvČesku.cz.

S limitem hostů nemá Entrée problém, což je oproti jiným podnikům výhoda. "My si korigujeme rezervace, protože fungujeme na rezervačním systému, tak, abychom měli přesnou kapacitu, tedy neměli plnou kapacitu v jeden čas. Je to z důvodu, že máme poměrně složitý systém na přípravu pokrmů, protože u nás se podává výhradně degustační menu," dodal pro ŽivotvČesku.cz porotce ze slavné soutěže pro amatérské kuchaře.

Pro veřejnost se z nařízení vlády v boji proti koronaviru musely gastronomické podniky uzavřít 14. října. V současnosti do čtvrtka mohou občerstvení prodávat jen přes výdejní okénka, a to do 23:00, kdy začíná zákaz vycházení.

V Česku se potvrdil výskyt takzvané britské mutace koronaviru, která je nakažlivější než n...

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.