Konec Lentilek v Čechách: Budou obsahovat méně cukru a více čokolády, uvedl mluvčí

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Pixabay.com
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 14. 10. 2020

Výroba oblíbených Lentilek měla od roku 1907 tradici v českém závodě SFINX ve Zlínském kraji. Od jara příštího roku se ale přesouvá do německého Hamburku a změní se také jejich receptura a další souvisejicí věci. Co konkrétně bude na produktu populární barevné cukrovinky jiné, uvedl pro ŽivotvČesku.cz mluvčí společnosti Nestlé.

Lentilky má řada Čechů spojené s dětstvím. Barevné čokoládové »pecky« však mají v oblibě nejen děti, ale i dospělí a není se čemu divit. Jejich tradiční česká výroba už trvá neuvěřitelných 113 let, kdy se poprvé staly součástí velkovýroby cukrovinek v holešovském závodě SFINX. Po tolika letech se na jaře 2021 už nebudou vyrábět u nás, ale v sousedním německém Hamburku.

"Vedly nás k tomu dva důvody – prvním je harmonizace receptury s naší značkou Smarties, pro kterou jsme se rozhodli na základě výsledků preferenčních testů mezi spotřebiteli. Vyvinuli jsme novou recepturu, které bude zavedena jak pro značku Lentilky, tak pro značku Smarties. V testu, kdy jsme lidem dali ochutnat obě varianty složení (původní i nové) jsme zjistili, že jim obě chutnají a jsou pro ně stejně akceptovatelné. Pak jde také o optimalizaci výroby a z ní plynoucí snížení nákladů na údržbu výrobních technologií a lepšího využití kapacit v továrně v Hamburku, která je dostatečná na výrobu a distribuci produktu do všech zemí EU. Navíc, závod má technologii balení všech formátů Lentilek do papírových obalů a přispěje k plnění závazků Nestlé týkajících se snižování plastového odpadu bez větších investic," řekl mluvčí společnosti Nestlé Robert Kičina pro ŽivotvČesku.

V čem budou nové Lentilky jiné? "Nové Lentilky budou mít lepší nutriční profil – snížený obsah cukru, zvýšený obsah mléka a více čokolády z kakaa, které je certifikované dle standardů Nestlé Cocoa Plan organizací Rain Forrest Alliance. Nadále budou barveny pouze přírodními barvivy, ale nově budou obsahovat lepek, který bude součástí cukrové krusty," uvedl Robert Kičina pro ŽivotvČesku.cz. Budou tedy podle všeho v mnoha ohledech vylepšené. Jedinou nepříjemností je obsah lepku v připravované nové receptuře, které jako spotřebitele vyloučí lidi s onemocněním celiakie a alergií na lepek. Předchozí složení oblíbených Lentilek totiž bylo bezlepkové.

"Lentilky jsou u nás značkou s bohatou tradicí, proto není naším cílem jejich výrobu a prodeje ohrozit. Budeme součástí vývojového týmu, budeme mít tedy vliv na vývoj novinek a inovovaných produktů této značky. Je pro nás zásadní, aby spotřebitelé byli s kvalitou, chutí i cenou nadále spokojení. V případě 150 g balení dojde ke snížení gramáže na 130 g kvůli přechodu na plně recyklovatelný papírový obal, adekvátně bude snížena tedy i cena. Cena ostatních gramáží výrobku zůstane stejná," dodal mluvčí společnosti Nestlé pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.