Reklama:

Máte problémy se střevy? Hlíva vás může zázračně uzdravit, říká odborník

Hlívá je doslova zázračná houba.
Hlívá je doslova zázračná houba.
Foto: Pixabay.com
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 29. 6. 2020

Pokud se zajímáte o zdravý životní styl, vyhýbáte se masu nebo jste gurmány, kteří rádi ochutnávají nové recepty, neměli byste zapomenout do svého jídelníčku pravidelně zařazovat houby, zejména pak hlívu ústřičnou. Pro své složení je již po staletí známá jako zázračná houba, která je v čínské celostní medicíně využívána především pro své protizánětlivé, protivirové a protirakovinné účinky. Její zdravotní výhody nám blíže popsala paní Lenka Bačinská, nákupčí ve společnosti Tesco.

Reklama:

Život v Česku Čím je hlíva tolik prospěšná pro naši imunitu?

Vláknina, která je v hlívě obsažena, vytváří v našich střevech ideální prostředí pro probiotické bakterie. Probiotika jsou důležitá pro celou naši obranyschopnost a napomáhají hojení, zabraňují tvorbě toxických látek a podporují metabolismus. Krom toho obsahuje hlíva i přírodní polysacharid beta glukan. Ten nám zajišťuje obrannou reakci organismu proti bakteriálním a parazitárním chorobám.

Reklama:

Život v Česku Na trhu nalezneme mnoho doplňků s beta glukanem. V čem je přínosný pro lidský organizmus?

V dnešní době, kdy se již nelze zcela vyhnout mírnému ozáření, aktivuje makrofágy, což jsou buňky přirozené imunity. A ty začnou likvidovat buňky poškozené radiací. Tím beta glukany působí jako antioxidanty a mají za následek výraznou podporu krvetvorby. Souhra vlákniny a beta glukanu má za následek obranný systém vyladěný na nejvyšší možný výkon.

Život v Česku Kdy se hlíva sklízí a kdy je tedy nejlepší čas pro její koupi?

V přírodě hlíva roste od konce letních prázdnin až do zimy a naleznete ji parazitovat na kmenech živých i odumřelých listnatých stromů. Díky širokému spektru využití a stále rostoucí popularitě se pěstuje také průmyslově. Pěstují ji například v Číně, Thajsku, USA, na Filipínách a u nás v republice ji pěstují na houbové farmě v Soběslavi.

Život v Česku Kde je nejvhodnější hlívu skladovat, aby nám vydržela čerstvá a nekazila se?

Doma hlívu uchovávejte nejlépe v ledničce. Pokud má chladnější přihrádku na zeleninu, trvanlivost hlívy se ještě prodlouží. Při skladování do 4°C Vám vydrží krásná přes týden. A i poté bude ještě několik dní vhodná k vaření. Jelikož hlívu tvoří z velké části voda, je vhodné ji připravovat rychle a při vysokých teplotách. Například ji zprudka orestovat na pánvi s olivovým olejem.

Hlívu ústřičnou vypěstovanou na české farmě pořídíte v obchodech Tesco za 34,90 Kč/250 g. 

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: