Michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek poradil, jak doma připravit husu, aby chutnala jako z  restaurace. Sůl, cibule a jablka jsou základ

Šéfkuchař Radek Kašpárek
Šéfkuchař Radek Kašpárek
Foto: Nextfoto
Lucie Tůmová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 7. 11. 2022

Jedenáctého listopadu, což letos připadá na tento pátek, se již tradičně slaví svátek svatého Martina. Na stole by nemělo chybět mladé svatomartinské víno a hlavně husa s knedlíky a se zelím. Radek Kašpárek (41), známý kuchař a porotce kulinářské soutěže MasterChef, se podělil o několik tipů, díky nimž může tento slavnostní pokrm chutnat doma stejně skvěle, jako když ho připravují profesionálové v luxusních restauracích. "Důležitý je výběr masa, nasolení i dlouhé pečení," uvedl pro ŽivotvČesku.cz.

Svatomartinská husa by měla mít krásně měkké a šťavnaté maso a nahoře křupavou kůrčičku. Přesně takovou člověk dostane v dobré restauraci. Aby se stejný výsledek povedl i v domácích podmínkách, oslovila redakce jednoho z nejlepších českých šéfkuchařů, aby poradil, jak na to.

"Důležitý je samozřejmě už prvotní výběr husy. Měla by být čerstvá a nejlépe z farmy, kde volně pobíhala. Když už ji máte doma, rozdělte ji na čtvrtky a na 24 hodin nasolte hrubozrnnou solí. Díky ní maso krásně zkřehne. Přidejte také nahrubo nakrájenou cibuli a jablka," popsal Radek Kašpárek pro ŽivotvČesku.cz kroky, které je nutné udělat dopředu.

Celkově je nutné počítat s tím, že příprava tohoto slavnostního jídla zabere dva dny. Ani pečení totiž není otázka dvou nebo tří hodin, pokud má být výsledek perfektní a maso opravdu měkké.

"V pekáči čtvrtky zalijeme sádlem a pečeme při nízkých teplotách okolo 80 až 90 stupňů celou noc. Nakonec dáme husu pod gril, kde necháme kůži dojít dozlatova. Přebytečné sádlo můžeme slít, dát do mrazáku a nechat si ho na další konfitování. Ze zbytku sádla, jablek a cibule vznikne skvělá hnědá omáčka," doporučil postup pro ŽivotvČesku.cz majitel restaurace oceněné už několikrát michelinskou hvězdou.

Pokud dá někdo přednost huse připravené od profesionálů, měl by si včas zajistit rezervaci a počítat s tím, že bude muset letos sáhnout hlouběji do kapsy. Ceny pečeného husího stehna s knedlíky a se zelím začínají zhruba na 450 korunách.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.