Na bázi důvěry to je dobré, s prokazováním nemožné, říká Jan Punčochář o povinném kontrolování bezinfekčnosti hostů
Při páteční tiskové konferenci k představení aplikací Tečka a čTečka ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (34) uvedl, že je zvažováno povinné kontrolování bezinfekčnosti návštěvníků v restauracích samotným personálem. Někteří ze zástupců byznysu, se kterými hovořil, by pomocí aplikací kontrolovali své hosty i dobrovolně bez nařízení. Případná povinnost se ale mnohým i nelíbí. "Pokud to bude na bázi důvěry, tak je to dobré, ale pokud bude muset někdo něco prokazovat, tak je to nemožné," řekl pro ŽivotvČesku.cz vyhlášený šéfkuchař Jan Punčochář (41).
Možná povinnost kontroly hostů samotným personálem restaurací byla na stole už při květnovém znovuotevření podniků. Podle ministra v té době provozovatelům vadilo, že by museli lidem kontrolovat různé papírové doklady o očkování či testu.
Nyní může být personálu nápomocná mobilní aplikace Tečka, do které lze certifikát o očkování, doklad o prodělání nemoci nebo o negativním testu uložit. Bude podle něj dostatečně jednoduchá a rychlá, aby mohli zaměstnanci bezinfekčnost kontrolovat. K tomu slouží partnerská aplikace čTečka.
Zatímco někteří zástupci byznysu jsou ochotní hosty kontrolovat i bez nařízení, jiní se na případnou povinnost neteší. "Za mě je to trošku hloupost, ale je pravda, že když přijdu někam do ciziny a někde si sednu, tak se mě zeptají, jestli jsem očkovaný, nebo jestli mám test. Pokud to bude na bázi důvěry, tak je to dobré, ale pokud bude muset někdo něco prokazovat, tak je to nemožné," řekl pro ŽivotvČesku.cz šéfkuchař Jan Punčochář.
Dosud byla povinnost mít negativní test, potvrzení o prodělání nemoci nebo absolvování očkování na návštěvnících restaurací. Když se o povinnosti diskutovalo v květnu před otevřením restaurací, provozovatelé ji odmítali. "Netuším, jak to bude v praxi, počkám si, jak to udělají a s čím konkrétně přijdou," dodal Jan Punčochář pro ŽivotvČesku.cz.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.