Na zahrádku s testy, do obchodů a MHD bez testování. Ministerstvo vysvětlilo, proč je na restaurace přísné

Restaurace - ilustrační foto
Restaurace – ilustrační foto
Foto: Profimedia.cz
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 11. 5. 2021

Do obchodů či do metra bez negativního testu, stačí respirátor. Do restaurace na zahrádku jedině očkovaní či lidé s negativním testem. Tak ministerstvo zdravotnictví přistupuje k rozvolňování a situaci ve službách. Redakce ŽivotvČesku.cz zaslala ministerstvu dotaz, z jakých vědeckých studií při pravidlech pro zahrádky bylo čerpáno. "V obchodě se přeci nekonzumuje, vycházíme z toho, že zahrádka je restaurační zařízení," uvedla pro ŽivotvČesku.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová.

Od 17. května se při příznivé epidemické situaci otevřou zahrádky restaurací. Vstup bude povolen za předpokladu, že host již onemocnění covid-19 prodělal, má za sebou očkování nebo se prokáže negativním testem. Očkovací proces jde v Česku pomalu, takže většina lidí by se při vstupu na zahrádku měla prokazovat testem. Hospodští a majitelé restaurací zatím od vlády nedostali návod, jak mají od hostů výsledek testů vymáhat.

Řada lidí se ptá, o kolik je nebezpečnější posezení venku na zahrádce před návštěvou supermarketu či MHD. Před návštěvou obchodních řetězců se lidé negativním testem prokazovat nemusí, když ale chtějí zajít »na jedno« na zahrádku, je test nutností. Redakce ŽivotvČesku.cz na ministerstvu zdravotnictví zjišťovala, podle kterých vědeckých studií byla pravidla nastavena.

"Vy se ptáte, z jakých vědeckých studií se vycházelo, že testy v restauracích ano a v obchodech ne. V obchodě se přeci nekonzumuje, vycházíme z toho, že zahrádka je restaurační zařízení. Pravidla nastavuje hlavní hygienička," vysvětlila pro ŽivotvČesku.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová.

Je otázkou, kdo a jak bude testy u návštěvníků zahrádek kontrolovat. "Celá pravidla, která vláda určila pro rozvolnění restauračních zahrádek, se mi zdají velmi vágní. Kontroly testů si nedokážu prakticky představit. Je třeba, aby nám stát legislativou řekl, jak tu kontrolu provést, zatím to nikde ukotveno není a hospodský si vlastní způsob udělat nemůže," uvedl pro Seznam Zprávy restauratér Luboš Kastner.

Podle ministerstva zdravotnictví zodpovědnost leží na provozovatelích restaurací. "Za dodržování pravidel v restauraci zodpovídá provozovatel," dodala pro ŽivotvČesku.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.