Nehodnotím podniky. Ekonomické dopady jsou velké. Kompenzace od státu však pomáhají, říká Marek Raditsch

Šéfkuchař Marek Raditsch
Šéfkuchař Marek Raditsch
Foto: nextfoto.cz
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 7. 2. 2021

Českou gastronomii těžce zasáhly dlouhé měsíce koronavirové epidemie a současná vládní nařízení stále nařizují restauratérům, majitelům stravovacích podniků a hospodským provoz jejich činnosti. Bývalý porotce kulinářské televizní soutěže Marek Raditsch vnímá současný stav realistickým pohledem, nicméně stále s nadějí a jistou dávkou optimismu. Podle něj jsou kompenzace státu alespoň do určité míry smysluplné a pomáhají. "Vládní kompenzace jsou pro nás rozhodně lepší, než mít v tuto chvíli otevřeno," vyjádřil se pro ŽivotvČesku.cz.

Epidemie koronaviru zasáhla mnoho oblastí, gastronomický průmysl nevyjímaje. Současná vládní nařízení jsou vůči podnikům velmi striktní a otázkou zůstává jejich budoucnost a také to, jak dlouho ještě dokážou zvládat ekonomickou krizi.

"Opatření a uzavření restaurací českou gastronomii nějakým stylem ovlivní, ale netroufám si odhadnout, do jaké míry. Myslím si, že si hodně lidí navykne na formu »take away delivery« – prostě jídlo domů. Věřím, že lidé se budou chtít za dobrou gastronomií vracet a budou toho mít, jako my všichni, plné zuby," řekl Marek Raditsch pro ŽivotvČesku.cz s tím, že určitě dojde k nějaké selekci trhu.

"Nechci hodnotit horší a lepší podniky. Spíše se změní segment, protože ekonomický dopad na populaci je poměrně veliký. Lidé, kteří peníze mají, tak je budou mít a určitě budou stále vyhledávat kvalitní gastronomii. Co se týká financí, největší nápor bude na střední třídu, protože lidé musí zaplatit nájmy, telefony, hypotéky, leasingy nebo školy. Až teprve poté zbyde na zábavu," zhodnotil situaci bývalý porotce televizní show MasterChef Česko a Executive Chef Kampa Parku pro ŽivotvČesku.cz.

Kompenzace ze strany státu nejsou sice zázračné, ale nepochybně jsou v nelehké době výraznou pomocí.

"Rozhodně jsou pro nás lepší, než mít v tuto chvíli otevřeno. Myslím si, že kompenzace formou nějakých procent z loňských tržeb, jako je to v Německu nebo v Rakousku, by byly asi daleko zajímavější. Nicméně jsem názoru, že programy COVID – Nájemné a Antivirus nějakým způsobem rozhodně pomáhají," dodal pro ŽivotvČesku.cz gastronomický mistr Marek Raditsch.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.