Nevěděl jsem, co dělat, tak jsem začal vařit, říká hvězdný kuchař Přemek Forejt

Šéfkuchař a majitel restaurace Přemek Forejt
Šéfkuchař a majitel restaurace Přemek Forejt
Foto: Archiv Přemka Forejta

Šéfkuchař z Olomouce Přemek Forejt (33) je podruhé porotcem známé televizní soutěže, která se po prázdninách vrací na obrazovky. Dnes se řadí k úspěšným lidem v oblasti gastronomie, vše ale nebyla procházka růžovým sadem.

Že se jednou ze sympaťáka, který v televizní soutěži umí nasadit hodně přísnou masku nekompromisního porotce, vyklube uznávaný šéfkuchař, to vůbec nikdo neměl v období jeho dospívání tušení. Sám Přemek totiž přiznal, že gastronomie byl výběr jen z důvodu, že tápal, čím by se chtěl v budoucnu živit.

"Já jsem nebyl dítě, které by lezlo mámě do kuchyně. Když jsem se rozhodoval, na jakou školu jít, tak jsem šel studovat gastronomii. Prostě jsem nevěděl, co bych chtěl dělat a vaření mi přišlo jako dobrý nápad," rozpovídal se Přemek Forejt o svých začátcích pro ŽivotvČesku.cz.

A udělal rozhodně dobře. Příprava pokrmů a celkově gastronomie ho oslovila a začal se jí věnovat naplno. Dnes se řadí k uznávaným šéfkuchařům v Česku. Stal se i porotcem známé televizní soutěže pro kuchaře amatéry.

"Každý by měl dělat práci tak, jak ji nejlépe umí a tak, aby ho bavila. Je důležité nejen v kuchyni si těmi věcmi projít a naučit se je. To pro mě bylo nejtěžší," pokračoval Přemek se zamyšlením, že ne vše je v kuchyni zcela jednoduché. Důležité je ale, aby člověk získal potřebný rozhled a určitý nadhled.

Sympatický šéfkuchař dnes umí dobrý pokrm rozeznat lehce pohledem na dálku. Když se ale stane v jiné restauraci hostem a na stůl mu přinesou podprůměrné jídlo, zachovává právě získaný nadhled.

"V restauraci plný talíř zásadně nevracím. Já si vážím toho, že mi jídlo někdo přichystá. Když nějakou chybu vidím, tak ji neřeším. Nejsem člověk, který by kopal a vracel jídlo," dodal Přemek Forejt pro ŽivotvČesku.cz.

Roman Staša patří mezi diváky nejoblíbenější soutěžící show amatérkých kuchařů s názvem Ma...