Patří opravdu rajčata do lednice? Rozhodně ne, radí odborník o potravině, která funguje jako balzám pro naše vlasy i nehty
Obsahují velkou dávku vitamínů a antioxidantů, které nás lépe ochrání před všudypřítomnými bacily, řeč není o žádné nedostupné potravině či kapslích s koncentrovanou dávkou vitamínů, ale o „obyčejných“ rajčatech. Proč bychom měli rajčata pravidelně jíst nebo jak je správně uskladnit, radí Martin Kubín, nákupčí zeleniny společnosti Tesco.
Proč bychom měli rajčata konzumovat?
Rajčata jsou pro lidský organizmus přínosná zejména kvůli vysokému obsahu vitaminů C, B, K a A, ale opomenout nesmíme ani antioxidanty niacin a biotin, které likvidují volné radikály v našem těle. Chrání tak proti škodlivinám, které do našeho těla dostáváme nezdravým a hektickým životním stylem. Důležitý je také obsah kyseliny listové, kterou využijí především těhotné ženy.
Pomáhají prý i při regeneraci vlasů a kůže?
Rajčata skutečně fungují jako balzám pro naše vlasy i nehty, jelikož obsahují vysoké množství vitaminu B7, který podporuje krvetvorbu a tím napomáhá regeneraci naší pokožky, vlasů i nehtů. Prospěšný je i zinek, díky kterému se zbavíte suché kůže, lámavých nehtů, roztřepených vlasů i bolavých koutků úst.
Mohou se konzumovat i při dietách?
Jednoznačně, rajčata mají v průměru pouze 22 kcal na 100 gramů a jsou bohatá na draslík, který způsobuje odvodnění organismu. Na naše trávení má velmi příznivý vliv i vláknina. Rajčata se doporučují i v případě depresí a nespavosti, jelikož v nich obsažený bróm má zklidňující účinky.
Jak poznat zralá a chutná rajčata?
Češi dávají přednost českým rajčatům, tak pokud máte možnost na výběr, určitě zkuste ty lokální. Navíc máte jistotu, že jsou zralá a necestovala přes půl světa. Skvěle chutnají např. rajčata z české farmy Bezdínek, kde je trhají v plné zralosti a navíc jsou zcela bez chemie.
Kde bychom měli rajčata uskladnit?
Rozhodně nepatří do ledničky, kam je ale bohužel většina lidí dává. V chladu totiž ztrácí svou typickou chuť a zastavuje se u nich proces dozrávání. Ideální teplota by měla být mezi 12°C a 18°C, nejlépe jim bude tedy někde v misce či košíku v rohu kuchyně nebo ve spíži. Rajčata nejsou určená k dlouhodobému skladování a po dozrání vydrží jen pár dní. Proto je nejlepší je mít vždy čerstvá.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.