Patří opravdu rajčata do lednice? Rozhodně ne, radí odborník o potravině, která funguje jako balzám pro naše vlasy i nehty

Rajčata
Rajčata
Foto:

Obsahují velkou dávku vitamínů a antioxidantů, které nás lépe ochrání před všudypřítomnými bacily, řeč není o žádné nedostupné potravině či kapslích s koncentrovanou dávkou vitamínů, ale o „obyčejných“ rajčatech. Proč bychom měli rajčata pravidelně jíst nebo jak je správně uskladnit, radí Martin Kubín, nákupčí zeleniny společnosti Tesco.

Život v Česku Proč bychom měli rajčata konzumovat?

Rajčata jsou pro lidský organizmus přínosná zejména kvůli vysokému obsahu vitaminů C, B, K a A, ale opomenout nesmíme ani antioxidanty niacin a biotin, které likvidují volné radikály v našem těle. Chrání tak proti škodlivinám, které do našeho těla dostáváme nezdravým a hektickým životním stylem. Důležitý je také obsah kyseliny listové, kterou využijí především těhotné ženy.

Život v Česku Pomáhají prý i při regeneraci vlasů a kůže?

Rajčata skutečně fungují jako balzám pro naše vlasy i nehty, jelikož obsahují vysoké množství vitaminu B7, který podporuje krvetvorbu a tím napomáhá regeneraci naší pokožky, vlasů i nehtů. Prospěšný je i zinek, díky kterému se zbavíte suché kůže, lámavých nehtů, roztřepených vlasů i bolavých koutků úst.

Život v Česku Mohou se konzumovat i při dietách?

Jednoznačně, rajčata mají v průměru pouze 22 kcal na 100 gramů a jsou bohatá na draslík, který způsobuje odvodnění organismu. Na naše trávení má velmi příznivý vliv i vláknina. Rajčata se doporučují i v případě depresí a nespavosti, jelikož v nich obsažený bróm má zklidňující účinky.

Život v Česku Jak poznat zralá a chutná rajčata?

Češi dávají přednost českým rajčatům, tak pokud máte možnost na výběr, určitě zkuste ty lokální. Navíc máte jistotu, že jsou zralá a necestovala přes půl světa. Skvěle chutnají např. rajčata z české farmy Bezdínek, kde je trhají v plné zralosti a navíc jsou zcela bez chemie.

Život v Česku Kde bychom měli rajčata uskladnit?

Rozhodně nepatří do ledničky, kam je ale bohužel většina lidí dává. V chladu totiž ztrácí svou typickou chuť a zastavuje se u nich proces dozrávání. Ideální teplota by měla být mezi 12°C a 18°C, nejlépe jim bude tedy někde v misce či košíku v rohu kuchyně nebo ve spíži. Rajčata nejsou určená k dlouhodobému skladování a po dozrání vydrží jen pár dní. Proto je nejlepší je mít vždy čerstvá.