Pepa Nemrava prozradil originální recept, který plno českých domácností využije na Velikonoce
Velikonoce už se kvapem blíží a jednou z nejzásadnějších otázek téměř každoročně je, jak spotřebovat nabarvená vajíčka, aby neskončila v koši. Letos vláda koledování zakázala, vajec bude ale i tak všude dostatek. Jeden z nejlepších českých amatérských kuchařů Pepa Nemrava se podělil o recept na vynikající vaječnou tlačenku. "Tenhle recept mám rád, protože ho pamatuji už odmala," prozradil jeden z diváckých favoritů show MasterChef pro ŽivotvČesku.cz.
Zdobení vařených vajíček je tradice, která k Velikonocům neodmyslitelně patří. Obzvláště rodiny s dětmi se jí nevzdají ani přes nouzový stav a protiepidemická opatření, která znemožňují koledování.
Klasickým velikonočním problémem je, když je vajec najednou doma moc. Pepa Nemrava, který se jako talentovaný amatérský kuchař proslavil v oblíbené kulinářské soutěži, prozradil pro ŽivotvČesku.cz recept na výbornou vaječnou tlačenku.
Sympatický kuchař má tento recept rád i z toho důvodu, protože v něm vždy vyvolá vzpomínky na dětství. "Tenhle recept mám rád, protože ho pamatuji už odmala. Když jsme chodili s bráchou na koledu, tak jsme vždy přinesli vajíčka a máma nám je vždy pak sebrala. Prý, aby se nezkazila," řekl fantastický kuchař pro ŽivotvČesku.cz.
Vaječná tlačenka podle Pepy Nemravy:
Ingredience:
5 vajec vařených natvrdo, 20g práškové želatina, 120g šunky, 30g 45% eidamu, 150g majonézy, 2 zeleninové směsi Moravanka, 400 mililitrů vody, 1/2 cibule, sůl, pepř
Postup:
Do hrnce si nalijeme studenou vodu, slijeme lák z nakládané zeleniny, přidáme želatinu a necháme 10 minut bobtnat. Mezitím si do mísy vysypeme naloženou zeleninu, velké kusy (okurky, cibulky a feferonku) nakrájíme na menší kousky, přidáme najemno pokrájenou cibuli, majonézu, na kostičky pokrájenou šunku, a nahrubo strouhaný eidam.
Po 10 minutách si želatinu zahřejeme tak, aby se rozpustila, ale pozor nesmí projít varem. Vodu s rozpuštěnou želatinou přilijeme do misky k ostatním surovinám, zamícháme osolíme opepříme, ochutnáme a případně ještě dochutíme. Směs nalijeme do formy a necháme ztuhnout v lednici ideálně do druhého dne. Celou noc budeme doufat, že se nám dort vyklopí a druhý den ho vyklopíme bez jakýchkoliv problémů.
Tip od kuchaře:
Recept na vaječnou tlačenku se objeví i v kuchařské knize, na které Pepa Nemrava spolupracuje s další fantastickou amatérskou kuchařkou Viktorií Hrazdílkovou, s níž se kulinářské soutěže účastnil. Prozradil, jak je podle něj nejlepší si na tomto pokrmu pochutnat. "Tlačenku je skvělé dát na večku a zakápnout trochou octa," doplnil kuchař pro ŽivotvČesku.cz.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.