Pepa Nemrava z show MasterChef varuje fanoušky před přibíráním. Prozradil dva triky, co určitě nedělat
Jeden z nejlepších českých amatérských kuchařů Josef Nemrava (v kulinářské show známý jako Pepa Nemrava) moc dobře ví, že doba »covidová« svádí k ochutnávání a testování nových receptů. U mnoha lidí pak kilogramy rychle letí nahoru. Sympatický kuchař pro ŽivotvČesku.cz popsal, jak se bránit zvětšování tukové vrstvy.
Současná doba, kdy kvůli boji s koronavirem došlo k omezení celé řady aktivit, plno lidí výrazně stresuje. Někteří psychické problémy řeší v kuchyni. Již tak poměrně špatné stravovací návyky řady Čechů ještě prohloubila práce z domu. Někdo jí ve spěchu, další lidé na home officech si berou mlsání k počítači, jiní přes den nemají na jídlo čas a večer se nacpou k prasknutí.
Pepa Nemrava má těžký boj s kilogramy za sebou. Během jednoho roku dokázal zhubnout neuvěřitelných 46 kilogramů. Přiznává, že jídlo je jeho obrovskou vášní a musí se hlídat, jinak by kilogramy začaly zase šplhat nahoru.
"Faktem je, že hlídat se musím. Kdybych měl říct, jakou největší chybu Češi dělají, tak největším hazardem je, že sledují můj Instagram (smích). Protože já tam žádná odlehčená jídla nedávám. Většina komentářů pak je v duchu »proč mi to děláte takto večer, teď musím jít do ledničky«. Já všem doporučuji, ať na můj Instagram nekoukají, že tak rozhodně nikdo nezhubne," přiznal pro ŽivotvČesku.cz dobře naladěný sympaťák, který razí heslo, že dobrý kuchař nemůže být hubený, protože pak by mu klienti jeho kumšt nevěřili.
"Já se snažím jídla dělat zajímavá a přiznám se, že neumím jen vařit a pak jídlo nafotit, musím prostě také ochutnávat. S kolegyní Viki Hrazdílkovou jsme dělali kuchařku, tam je 150 receptů, takže se zase ochutnávalo a na váze se to zase projevilo," řekl pro ŽivotvČesku.cz Pepa Nemrava a varoval před uždibováním.
"Snažím se jíst třikrát denně a dodržovat rytmus. A mezitím nic. Hlavně Viki mě trochu hlídá od takového toho uždibování," usmál se muž, který porotce MasterChefa uchvátil tím, že dokáže originálně inovovat česká jídla.
"V této složité době s Viki připravujeme kuchařku a máme dovařené všechny recepty. Pokud to stihneme sepsat, tak kuchařka vyjde v květnu. Snažíme se hlavně ukázat jednoduchá jídla. Velká část lidí chce jednoduché a rychlé jídlo. Žádné náročné recepty jsme tam nedávali. Samozřejmě tam bude pečené koleno v nálevu, které trvá trochu déle na přípravu, ale není to nic složitého. Budou tam klasické recepty i inovované recepty a hlavně tam bude vždycky něco z nás," popsal koncept kuchařky pro ŽivotvČesku.cz a prozradil, které jídlo ho zklamalo.
"Nemám dopředu nějaký blok. Nemám to tak, že bych měl nějaké jídlo, které nejím, vždy jde totiž o konkrétní úpravu surovin. Zkusil jsem i červy nebo hada. Ale když mám říct, jaké jídlo mě zklamalo, tak skončím u svého vaření. Někdy se mi to stane u mého výtvoru. Ráno se probudím, napadne mě nějaká kombinace, celý den se těším, až se do toho pustím, dojedu si nakoupit všechny suroviny, večer to nachystám a ve finále si řeknu, že takhle tedy určitě ne, že jdu špatným směrem," dodal sympatický kuchař pro ŽivotvČesku.cz.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.