Při pečení cukroví se dá ušetřit i za energie, říká známý kuchař Láďa Hruška. Podělil se o super vánoční recept

Láďa Hruška v pořadu Vychytávky Lidi Hrušky
Láďa Hruška v pořadu Vychytávky Lidi Hrušky
Foto: FTV Prima
Alžběta Staňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 23. 11. 2022

Zdražování potravin v Česku letos bohužel zasáhne také vánoční svátky. Protože mnohé základní suroviny zdražily i na dvojnásobek ceny, například cukr, jsou obavy, kolik bude letošní štědrovečerní pohoštění stát, zcela na místě. Podle známého kuchaře Ládi Hrušky (44), který se proslavil zejména jednoduchými a levnými recepty, se však při pečení cukroví dá ušetřit i jinak než přímo na surovinách. Pro ŽivotvČesku.cz prozradil některé tipy a kromě toho přidal také recept na vánoční cukrovinku, kterou si zvládne připravit úplně každý.

Vzhledem k neustálému nárůstu cen základních potravin je zřejmé, že ušetřit při pečení vánočního cukroví na surovinách je velmi těžké, dokonce přímo nemožné. Naštěstí si ale při vaření a pečení každý kuchař může počínat úsporně i jinými způsoby. Jak je to v případě pečení, popsal pro ŽivotvČesku.cz Láďa Hruška, kterého znají především televizní diváci jako propagátora vaření originálních pokrmů doslova z »ničeho«.

"I při pečení se dá ušetřit čas, energie a peníze. Chce to ale dodržovat a znát pár fíglů. Troubu je dobré udržovat čistou. Teplo a energie se jinak spotřebovává i na ohřívání nečistot a připečených zbytků jídla, kromě toho to není moc hygienické," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz odborník na šetrné vaření.

"Také troubu zbytečně při pečení neotvírejte, plýtváte tak energií a teplem. Nakukujte do ní zásadně přes dvířka, od toho tam jsou. Při pečení cukroví můžete do trouby naskládat klidně tři várky najednou. Kromě peněz tak ušetříte i čas. Je taky dobré vypnout troubu o něco dříve a cukroví v ní nechat dojít," navrhl další varianty úspor při vánočním pečení pro ŽivotvČesku.cz Láďa Hruška.

Pro ty, kdo by si chtěli upéct jednoduché a rychlé cukroví, které se skládá pouze z několika málo surovin, navíc Láďa Hruška dal k dobru jeden ze svých receptů. "Jedná se o recept na cukroví, který je vychytaný v tom, že je z těsta, na které jsou potřeba jen tři suroviny – mouka, tuk a šlehačka. V jednoduchosti je ale kouzlo," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz kuchař, který pečení cukroví názorně předvedl již v pořadu Vychytávky Ládi Hrušky, který vysílá televize Prima každou neděli odpoledne.

Falešné podvodnice

Potřebovat budete:
- 1 kelímek šlehačky
- 250 gramů rostlinného tuku
- 400 gramů hladké mouky
- Moučkový nebo vanilkový cukr na obalení

Postup:
- Do mouky nastrouháme tuk
- Přilijeme šlehačku
- Zaděláme těsto, které necháme 30 minut odpočinout v lednici
- Těsto vyválíme na 3 až 4 milimetry slabý plát a vykrájíme různé tvary
- Pečeme na 180 stupňů do růžova
- Vlažné cukroví obalíme v moučkovém cukru s vanilinovým cukrem 

Podle posledních výzkumů Eurostatu vyšlo najevo, jak si Česko ohledně zdražování potravin aktuálně stojí. Zcela zásadně se zdražil cukr, za který nyní zákazníci zaplatí dvojnásobek původní ceny. Minimálně o polovinu více nově Češi zaplatí také za mouku, rostlinné tuky na pečení nebo vejce.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.