Proč jsou uzavřené restaurace. Epidemiolog upřesnil, na jakém stupni rizika se v nich šíří SARS-CoV-2

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Pixabay.com
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 14. 1. 2021

S řadou tvrdých restrikcí se dá počítat přibližně do března. Následně mezi dubnem a červnem nastane fáze postupného rozvolňování. Podle epidemiologa Romana Prymuly (56) by dále od června měla být zavedena mírnější opatření, která budou v mnohém podobná s loňským létem. Bývalý ministr zdravotnictví to ve čtvrtek uvedl v diskusi pořádané v rámci projektu HOREKA 112, kde upřesnil na jakém stupni v devítistupňové škále rizika jsou restaurace.

Aktuálně se mezi lidmi řeší, které provozovny a služby budou ještě zavřené, a jak dlouho to bude trvat. Podle Prymuly data sesbíraná po celém světě dávají jasně najevo, že riziko šíření nákazy konkrétně ve stravovacích provozech se pohybuje na sedmé či osmé příčce z devíti.

Pokud jde o hotely, riziko je na na čtvrtém stupni škály. Veškerá rizika by se v budoucnu měla promítat do vládních opatření.

V provozech, kde se lidé stravují formou švédského stolu, je podle mezinárodně uznávaného epidemiologa, a současného poradce Andreje Babiše (66), riziko na stupni osm z devíti. V běžných restauracích je riziko v devítistupňové škále na stupni sedm.

Respektovaný epidemiolog ve středu pro ŽivotvČesku.cz sestavil žebříček, v němž upřesňuje nejčastější příčinu předání viru:

  1. - Při verbálním projevu bez roušky.
  2. - Podáním ruky.
  3. - Přes dotyk na předmětu - klika od dveří, tlačítko od výtahu, numerická klávesnice bankomatu a další.
  4. - Kontakt s kontaminovaným jídlem či pitím.
  5. - Při verbálním projevu s rouškou.

Další faktorem, který má silné zastoupení ve společnosti v souvislosti s novým typem koronaviru, který způsobuje onemocnění covid-19, je debata o tom, kde se lidé nejčastěji nakazí. 

"Rizikovost je výrazně dána současným zavedením jednotlivých opatření. Pokud opatření plošná nejsou, uplatňují se v přenosu domovy seniorů, školy, zaměstnání, rodina, zdravotnická zařízení, restaurace, oslavy, apod. Pokud jsou rizikové aktivity uzavřeny, místa nákazy se logicky mění," dodal pro ŽivotvČesku.cz Roman Prymula.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.