Radek Kašpárek popsal, proč je zavedení očkovacích pasů v restauraci hloupost. Srdce by mi to nedovolilo, míní

Radek Kašpárek je michelinský šéfkuchař
Radek Kašpárek je michelinský šéfkuchař
Foto: ŽivotvČesku.cz

V pondělí Česko vstoupilo už do třetího týdne tzv. lockdownu a lidé jsou omezeni ve volném pohybu v rámci svého kraje. Výjimkou jsou pouze některé případy v souvislosti s návštěvou lékaře nebo pracovní povinnosti. Proto se o to víc začalo řešit, kdy už by mohla být reálná možnost navštívit oblíbené podniky a zajít si normálně do restaurace či hospody. To by mohly umožnit očkovací pasy, kterými by se host prokázal, a byl mu umožněn vstup do podniku. Podle mnohých je ale takové řešení diskriminační a není spravedlivé vůči neočkovaným a je vůbec otázkou, zda by něco takového reálně mohlo vzniknout. S tím souhlasí přední šéfkuchař a porotce úspěšné televizní show Radek Kašpárek (39). "Nemohl bych zákazníka odmítnout, to po mně nikdo nemůže chtít. Srdce by mi to nedovolilo," vyjádřil se k tématu pro ŽivotvČesku.cz.

Zavedení používání očkovacích pasů v praxi při vstupu do oblíbených podniků a restaurací se zatím zdá jako něco zcela abstraktního. Stejně jako to platí v případě cestování, kdy někteří nemohou být například ze zdravotních důvodů očkováni, i v případě návštěvy konkrétně stravovacích zařízení by lidé bez aplikované vakcíny byli znevýhodněni.

Na jednu stranu není taková věc pro majitele restaurací zásadní komplikací z hlediska kontroly, ale na druhou je využívání očkovacích pasů a rozřazování hostů na ty, co mohou vstoupit a ty, co nikoli, poněkud šílená.

"Teď nemluvím za hosty, beru to z mého pohledu jako majitele hospody – problém v tom nevidím. Pro nás to otrava nebude, číšník si jako manažer při vstupu hosta zkontroluje, jestli má očkovací pas. Tím bude mít v restauraci nějaké dané výhody. Otázkou je, co by na to řekli lidé," uvedl Radek Kašpárek pro ŽivotvČesku.cz s tím, že si ale nedokáže představit situaci, že někomu odepře návštěvu své restaurace.

"Nemohl bych zákazníka odmítnout, to po mně nikdo nemůže chtít. Srdce by mi to nedovolilo. Člověk, který mě jde podpořit a chce si to užít, tak představa, že ho nevpustím do restaurace, protože se nemůže z nějakého důvodu nechat očkovat, je rozhodně hloupost a diskriminace. Tak to nemůže být," dodal gastronomický mistr Radek Kašpárek pro ŽivotvČesku.cz.

Od začátku epidemie koronaviru zaznamenali odborníci 1535 případů, kdy se lidé nakazili op...

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.