Reklama:

Řeknu vám o Hell's Kitchen pravdu. Šéfkuchař Kašpárek odhalil realitu ostré gastro show

Radek Kašpárek
Radek Kašpárek
Foto: Se svolením Radka Kašpárka
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 30. 8. 2024

Rozhovor: Věhlasný šéfkuchař Radek Kašpárek se stal hlavní postavou české verze světově proslulého pořadu Hell's Kitchen, který divákům odhaluje drsnou realitu kuchařského řemesla. V exkluzivním rozhovoru pro ŽivotvČesku.cz se otevřeně podělil o své pocity z natáčení, náročnou přípravu na roli i výzvy, kterým musel čelit při přenášení slavného britského konceptu na české obrazovky.

Reklama:

Radku, první díl ostré kuchařské show Hell's Kitchen, jejíž koncept do Česka přichází z Británie a proslavil ho věhlasný Gordon Ramsay, mají televizní diváci za sebou. Než se dostaneme k názorové polaritě na pořad, co vás vedlo k tomu, abyste přijal nabídku stát se hlavní postavou české verze Hell's Kitchen neboli Pekelné kuchyně? Jak jste se připravoval na tuto roli?

Když mi televize Nova nabídla stát se součástí světově proslulého konceptu, nemohl jsem odolat. Pro mě to byla velká výzva. Stanice zvažovala více kandidátů, ale nakonec jsme se dohodli, za což jsem velmi rád. Bylo jasné, že Nova o mě opravdu stojí, a já jsem měl stejnou chuť být součástí tohoto projektu. Moje motivace od prvního natáčení byla jasná: ukázat divákům, co skutečně obnáší svět gastronomie a jak náročná je role šéfkuchaře.

Reklama:

Hell's Kitchen je známá svou ostrou a někdy až brutální atmosférou, kde jsou soutěžící vystaveni obrovskému tlaku a kde tvrdá a vulgární slova jsou běžnou součástí. Jak jste se cítil v této roli, kdy jste musel přísně a nekompromisně hodnotit a vést soutěžící, protože předpokládám, že to je podmínka licence?

Šéfkuchař, který není tvrdý, nekompromisní a spravedlivý, nemůže v této profesi dlouho vydržet. Záleží mi na tom, aby hosté dostali na talíř to nejlepší, a tento přístup je i základem konceptu Hell's Kitchen. Připravoval jsem se na to tak, že jsem zůstal sám sebou – nechtěl jsem kopírovat Ramsaye, protože Ramsay je jedinečný. Mojí snahou bylo přinést do pořadu autentického Radka Kašpárka, který plní pravidla konceptu, ale zároveň zůstává věrný svému stylu.

Vím, že jste kvůli natáčení na sobě dost pracoval, a to nejen v posilovně.

To je pravda. Natáčení bylo náročné, a tak jsem se připravoval více než půl roku. Vstával jsem v pět ráno, abych už v šest mohl trénovat pod vedením profesionálního trenéra. Chtěl jsem být v co nejlepší formě, abych měl dostatek energie na natáčení a mohl dát do pořadu všechno, co mám. Věřím, že diváci ocení nejen to, co se děje v kuchyni, ale i můj závazek k přípravě.

V Hell's Kitchen je kladen důraz na tvrdou disciplínu a často i na vulgární komunikaci. Jaký je váš osobní postoj k této formě vedení kuchařského týmu, zejména po zkušenosti s natáčením prvního dílu?

V kuchyni se někdy mluví ostře, to je realita. Kuchaři nejsou neinteligentní lidé, naopak – mnozí mají vysoké školy, mluví několika jazyky a procestovali svět. Ale v kuchyni vládne dril a někdy prostě ujedou nervy. I mně to několikrát ujelo, přestože jsem si chtěl dávat pozor. Hell's Kitchen ukazuje realitu, kterou by si měl divák uvědomit.

Oproti show MasterChef Česko je vaše role v Hell's Kitchen významně odlišná. Jak tuto změnu vnímáte?

MasterChef mě představil jako vlídného a lehce přísného porotce. Hell's Kitchen je jiný formát – tady jde o drsnou realitu kuchařského řemesla, kde vládne tvrdá disciplína. Pokud bych byl milý a hodný, Nova by mě do tohoto konceptu ani nevybrala. Hell's Kitchen odhaluje, jak to v kuchyni skutečně chodí, a já se v této roli cítím jako ryba ve vodě.

Myslíte si, že se soutěžící přiblížili standardům, které očekáváte ve své vlastní restauraci?

Už od castingu bylo jasné, že máme co do činění s výbornými kuchaři. Diváci budou mile překvapeni, jak se soutěžící posouvají a jaké kulinářské výkony předvádějí. Jsem přesvědčený, že to, co uvidíte v dalších dílech, bude stát za to.

Poslední věc, na kterou se zeptám: Radek Kašpárek v Hell's Kitchen je herec, nebo skutečný šéfkuchař?

Pokud jde o preciznost a důslednost, to jsem já, Radek Kašpárek. Výbušnost, kterou spatřujete v pořadu, jsem již dávno eliminoval, ale formát Pekelné kuchyně vyžaduje určitou drsnost. Takže v Hell's Kitchen jsem rozhodně šéfkuchař z Pekelné kuchyně.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: