Restaurace možná budou povinně kontrolovat bezinfekčnost hostů. Budeme se muset přizpůsobit, říká Přemek Forejt

Kuchař Přemek Forejt
Kuchař Přemek Forejt
Foto: Se svolením TV Nova

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (34) zvažuje, že by bezinfekčnost návštěvníků na covid-19 musely kontrolovat i restaurace. Tyto kontroly by majitelé zařízení zatím dělali dobrovolně, jako povinnost to ale není vyloučeno. Zástupci restaurací, se kterými ministr jednal, o kontrolování návštěvníků stojí. "Pokud to bude nutné, tak v rámci toho, abychom zachovali provoz restaurace, se budeme muset přizpůsobit," řekl pro ŽivotvČesku.cz šéfkuchař Přemek Forejt (34), který je provozním restaurace v Olomouci.

Restaurace mohly od 17. května otevřít venkovní posezení, od konce května i vnitřní prostory. Původně byla ohlášená podmínka, že při vstupu se bude kontrolovat negativní test nebo další potvrzení o bezinfekčnosti, od toho se ale nakonec ustoupilo. Adam Vojtěch na dnešní tiskové konferenci uvedl, že zástupci restaurací, se kterými jednal, jsou nyní pro, někteří s tím začnou dobrovolně.

Aktuálně by kontrola bezinfekčnosti u návštěvníků mohla probíhat jen za předpokladu, že sami majitelé podniků budou své hosty chtít kontrolovat, tedy na bázi dobrovolnosti. "Není vyloučeno, že bychom to zavedli jako povinnost. V tuto chvíli to ještě zvažujeme," řekl ministr zdravotnictví. Ne všichni provozovatelé restaurací a hospod to ale uvítají.

Restauratéři jsou rádi, že po dlouhém lockdownu otevřeli a nyní především doufají, že vláda znovu nepřistoupí k uzavření provozoven. Případná opatření jsou pak vnímána jako cena za provoz. "Pokud to bude nutné, tak v rámci toho, abychom zachovali provoz restaurace, se budeme muset přizpůsobit. Nevidíme to ale úplně jako šťastné," řekl pro ŽivotvČesku.cz známý šéfkuchař Přemek Forejt.

"Pokud to bude nutné, tak se s tím samozřejmě vypořádáme a najdeme systém, jak fungovat. Budeme na to zřejmě muset vyčlenit osobu, která bude kontrolou pověřená. Nařízení budeme respektovat tak, aby restaurace mohla zůstat otevřená. Nařízení jsme vždy respektovali a chápeme závažnost situace," upřesnila Forejtova slova manažerka restaurace Entrée Kateřina Bortlová.

Podle ministra Adama Vojtěcha provozovatelům v květnu vadilo, že by museli lidem kontrolovat různé papírové doklady o očkování či testu. Nově spuštěná mobilní aplikace Tečka, do které lze certifikát o očkování, doklad o prodělání nemoci nebo o negativním testu uložit, bude podle něj dostatečně jednoduchá a rychlá, aby mohli bezinfekčnost kontrolovat.

Asi 15 procent lidí zkontrolovaných policisty a hygieniky v noci na dnešek v barech a tane...

Zavřít reklamu