Restauraci máme připravenou i na testování lidí, říká Jan Punčochář. Popsal, jak by to bylo s placením testů

Šéfkuchař Jan Punčochář
Šéfkuchař Jan Punčochář
Foto: Se souhlasem Jana Punčocháře
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 1. 5. 2021

Povolení k provozu venkovních částí restaurací, hospod a kaváren má podle pracovní verze plánu rozvolňování přijít až ve čtvrtém »balíčku«. Ministerstvo zdravotnictví ale přichystalo návrh na rychlejší otevření. Příští týden to ale ještě určitě nebude. Zatím není zcela jasné, zda návštěva podniku bude provázána s negativním testem na covid-19. "Jsme na to připravení, máme kompletní menu, číšníky, veškerý servis a jen čekáme, kdy se to otevře," řekl pro ŽivotvČesku.cz Jan Punčochář (41) s tím, že si dokáže představit i testování hostů před usazením ke stolu.

Protiepidemická opatření bude vláda uvolňovat na základě šesti balíčků. Určující bude počet nakažených koronavirem za posledních sedm dní na 100.000 obyvatel.

Venkovní prostory gastronomických podniků by se přitom podle Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) mohly otevřít při dodržování bezpečného provozu ihned. Vnitřní části by mohly následovat, když by do nich mohli jen lidé s negativním testem, očkováním nebo potvrzením o nedávno prodělané nemoci covid-19.

"Podle občanského průkazu zápis dělat nebudeme, jedině podle dobrovolného zápisu. Pokud se při vstupu do restaurace, potažmo zahrádku bude vyžadovat test, tedy antigenní samotest, tak ho lidem nabídneme a připlatí si ho poměrnou částí, kterou nám bude na testy dávat stát. Ale myslím si, že nám dávat nic nebude, takže ho lidé zaplatí k účtu. To je asi nejjednodušší, co můžeme udělat. V případě, že by šlo o PCR test, tak to si neumím představit, že čtyřčlenná rodina by se šla otestovat jen z důvodu, že půjde na řízek. Jsme na to připravení, máme kompletní menu, číšníky, veškerý servis a jen čekáme, kdy se to otevře. Jediné z čeho máme obavy, aby to otevření restaurací nebylo jen na týden a pak se vše zavřelo. Takže věřím, že vše bude tentokrát promyšlené," nastínil pro ŽivotvČesku.cz Jan Punčochář, že počítá se všemi variantami, které umožní rozvolnění gastronomie.

Alarmující čísla související s vývojem epidemie koronaviru v Česku pokračují i nadále. V p...

Stravovací provozy musely kvůli druhé vlně pandemie přerušit běžné fungování od 14. října, omezení trvalo do 2. prosince. Následně platila výrazná omezení kapacity i otevírací doby. Restaurace jsou znovu uzavřené od 18. prosince. Občerstvení mohou prodávat jen přes výdejní okna či rozvoz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Zavřít reklamu