Roman Prymula: Na zahrádkách se najdou lidé bez testu. Vnitřní prostory by mohly otevřít za 14 dnů
Hospodští a restauratéři v pondělí dostali možnost otevření zahrádek. Přístup na ně mají jen lidé, kteří mají negativní test na covid, podstoupili očkování nebo v posledních 90 dnech tuto nemoc prodělali. Podle epidemiologa Romana Prymuly (57) určitě dojde k tomu, že řada lidí pravidla nebude respektovat. "Určitě se najdou lidé, kteří test mít nebudou a budou se spoléhat na to, že je nikdo nechytí," řekl pro ŽivotvČesku.cz bývalý ministr zdravotnictví s tím, že otevřít vnitřní prostory restaurací by se teoreticky mohly v následujících 14 dnech.
Na zahrádkách musí být mezi stoly rozestupy alespoň 1,5 metru, stejná vzdálenost platí i od okolí, například chodníku. U stolu smí sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nejsou členové jedné domácnosti. Lidé dále musí mít koronavirové testy nebo musí být očkovaní či mít za sebou prodělání koronaviru. Zodpovědnost ale není na hostinských, zákazníci musí mít připravené doklady pro případnou kontrolu.
"Určitě se najdou lidé, kteří mít test nebudou a budou se spoléhat na to, že je nikdo nechytí. Bude to jako v metru při kontrole revizorem. Ale určitě namátkové kontroly, zda lidé mají testy, budou probíhat," řekl pro ŽivotvČesku.cz Roman Prymula k otázce, zda se domnívá, že lidé nařízení budou obcházet.
Epidemiolog je dále toho názoru, že otevření zahrádek je významně lepší v souvislosti se zamezením šířením viru, než jako tomu bylo doposud. "Zahrádky jsou nějaké riziko, ale když se podíváme, jak to bylo předtím, než došlo k rozvolnění opatření, tak to bylo horší. Mnoho lidí postávalo u okének a byla tam mezi nimi mnohem kratší vzdálenost, než jako tomu je na zahrádkách. V tuto chvíli si nemyslím, že by šlo o nějaké enormní riziko," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz bývalý ministr zdravotnictví s tím, že další rozvolnění - tedy otevření vnitřních prostor gastronomických podniků - by mohlo následovat už za dva týdny.
"Myslím si, že během 14 dnů, pokud nedojde k navýšení a bude to nadále klesat, jak to klesá, k otevření vnitřních prostor restaurací dojde," dodal pro ŽivotvČesku.cz Roman Prymula.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.