Roman Prymula: Protilátky hrají klíčovou roli. Stanovisko ministerstva na základě stanovených odborníků korektní není

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula
Foto: ŽivotvČesku
Rudolf Šindelář | Redaktor
Publikováno: 3. 8. 2021

K Rakousku se podle všeho v dohledné době přidá patrně i Británie v souvislosti s uznáváním protilátek. Britové si tak zřejmě budou brzo moci nechávat domů poslat testy na protilátky, uvedl server iNews, který upozornil na smlouvu v hodnotě 124 milionů liber (3,7 miliardy korun). Tu britská vláda uzavřela se společností Thriva. Podle epidemiologa Raghiba Aliho z Cambridgské univerzity by doklad o hladině protilátek mohl fungovat stejně jako potvrzení o očkování. Pro to, aby se do podobného procesu zapojila i Česká republika, je epidemiolog Roman Prymula (57).

"Myslím si, že ano. Stanovisko ministerstva zdravotnictví pouze na základě stanovených odborníků úplně korektní není. A z toho důvodu hladina protilátek hraje klíčovou roli. Co v tuto chvíli nevíme, to jsou případné hladiny protektivní a ty možná vědět nebudeme, ale ono to není podstatné. Každopádně, že člověk dokáže produkovat hladiny protilátek po prodělaném onemocnění, je známkou toho, že je imunní," řekl pro ŽivotvČesku.cz bývalý ministr zdravotnictví a epidemiolog.

Na téma uznávání protilátek jako alternativy k očkování upozornila již dříve manželka premiéra. Monika Babišová (47) v rozhovoru pro Blesk.cz uvedla, že dceři Vivien očkování rozmluvili lékaři, protože má vysoký stupeň protilátek. Po jejích slovech nabyla na intenzitě veřejná diskuze, zda protilátky v Česku uznávat tak, jako to dělá Rakousko. Premiér Andrej Babiš (66) pak ministerstvo zdravotnictví vyzval, aby připravilo systém po vzoru Rakouska.

Spor o to, zda je možné v Česku brát protilátky jako alternativu k očkování, se nakonec posunul před pár dny do další fáze. Ministerstvo zdravotnictví ústy profesorky Martiny Koziar Vašákové oznámilo, že přesnou hladinu protilátek nejde určit.

"My samozřejmě toto téma řešíme každý den. Pravdou je, že zatím není odborná shoda na tom, jestli a jak protilátky uznávat. Jsou různé názory jednotlivých odborníků a například, když o tom jednala klinická skupina ministerstva zdravotnictví i třeba skupina MeSES, tak ten názor byl spíše rezervovaný," řekl pro ŽivotvČesku.cz ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s tím, že není zřejmé, jaká hladina protilátek je protektivní a jak dlouho člověka chrání. Do té doby, dokud nebude na odborném názoru shoda, ministerstvo zdravotnictví nemůže podle něj direktivně rozhodnout.

Adam Vojtěch ale téma definitivně nesmetl ze stolu. "Je to ale velmi dynamické a může se to změnit," doplnil šéf rezortu k velmi palčivému dotazu, proč zatím nelze protilátky uznávat jako bezinfekčnost.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.