Roman Staša prozradil tipy na úspěšné hubnutí. Zapomeňte na velké cíle, ty berou motivaci, radí
Hubnutí je téma, nad kterým se pozastavuje mnoho lidí. Pro vítěze poslední řady televizní gastronomické show Romana Stašu (32) je svým způsobem i prací. Kromě vaření totiž pracuje jako kondiční trenér a jeho náplní práce je také pomáhat lidem s jejich jídelníčkem, životním stylem a cvičením. Univerzální recept na hubnutí platný plošně pro všechny podle něj neexistuje. Zato má pár cenných rad, které mohou být nápomocné při ztrátě nadbytečných kilogramů. "V Česku máme nastavený standard velkých porcí jídla a ještě k tomu většinou nezdravého jídla. Lidé nejsou zvyklí na to, že dojí a jsou příjemně najezení, možná mají i trochu hlad. Mám pocit, že se vždycky musíme přecpat," řekl pro ŽivotvČesku.cz.
Hubnutí nemusí být velká věda, i když člověku někdy může přijít, že nejde podle jeho představ. Cvičení je nepochybně důležitou součástí, která výrazně pomáhá, ale základem úspěšného úbytku váhy je přeci jen jídlo.
"Vždycky je to asi ze 70 % o jídle. Svým klientům říkám, že je to hlavně o zdravém selském rozumu. Pokud si dám večer bůček, tlačenku, »smažák«, tak musím chápat, že nebudu hubnout. Stejně jako když to sním hodinu před spaním. Když si dám cca tři hodiny před spaním salát, tak se cítím dobře. V Česku máme nastavený standard velkých porcí jídla a ještě k tomu většinou nezdravého jídla. Lidé nejsou zvyklí na to, že dojí a jsou příjemně najezení, možná mají i trochu hlad. Mám pocit, že se vždycky musíme přecpat. Zrovna jsem byl na obědě a měl jsem od všeho půl a jsem v pohodě – nechce se mi spát a nepotřebuju si dát kávu. Za mě funguje jíst do »polosyta«. Navíc začala doba salátů, maso není potřeba každý den, zálivky typu majonéz nejsou potřeba nikdy – možná případně jen domácí někde na grilování," řekl Roman Staša pro ŽivotvČesku.cz s tím, že velký vliv má také konzumace alkoholu.
"V dnešní »covidové« době je alkohol velké téma, co tak poslouchám. Pro hubnutí je alkohol jednou z nejhorších věcí – zadržuje vodu, tělo nemá čas regenerovat, psychika se postupně zhoršuje. Metabolismus nefunguje tak, jak by měl," popsal jeden z nejhorších nešvarů způsobujících neúspěch při hubnutí vítěz kulinářské televizní show, který je nejen talentovaný kuchař, ale také vyhledávaný kondiční trenér.
S pohybem je to podle něj dnes mnohem složitější, obzvláště co se týká dětí. "Generace, která je teď mladá, tak na to bohužel dojede. Děti rok a půl sedí doma a nejsou zvyklé se hýbat, což je velký a zásadní problém – ani si to neuvědomujeme. Snadno se odvykne a těžko se bude navykat. Ale každý z nás si může nasadit běžecké boty, ale ne všichni to dělají. Když jsem s lidmi začínal běhat, tak jsem je »tlačil« do toho, aby žádné cíle neměli. Cíl je cítit se dobře a vyběhnout – každý by si v tom měl najít zálibu, protože se pak člověk cítí líp. Když jsem byl doma v karanténě, tak jsem se aspoň protahoval. Člověk by si měl zapamatovat pocity, které má po cvičení hlavně pro chvíle, kdy se mu nic nechce," uvedl sympatický kuchař a přiznal, že se nikdy po cvičení necítil hůř než před ním – a to sportuje v podstatě celý život.
Podle jeho slov je velkou chybou dávat si obrovské cíle, které vedou k rychlé ztrátě motivace. "Chuť něco dělat hrozně snadno přejde. Jde začít klidně jen s protahováním, pak přidat cviky na břicho, pak si dám třeba nějaký rychlý »kruháč«. Možná lidi odradí to, že jsou po cvičení hotoví – je na nich hodně vidět, že jedou na výkon. Z amatérského sportu pro dobrou kondici a náladu by se měl trochu »vytrhnout« výkon. Není potřeba uběhnout hodinu nebo 10 kilometrů pod hodinu. Současná doba je velmi výkonová a člověka snadno i odradí fakt, že teď musí jít hodinu a půl cvičit. Přitom může začít klidně s 10 minutami, pak pokračovat 15, o něco později začít s 20 minutami a tak dále. Začne to bavit," dodal Roman Staša pro ŽivotvČesku.cz.
Reklama:Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.
Reklama: