Rostoucí inflace zatočila i s cenami potravin. Nákupy v Polsku se vyplatí už i lidem z Prahy, říká ekonom. Popsal, co zdraží nejvíce
V loňském roce bylo velkým tématem zdražování kvůli nárůstu inflace. To se týkalo především energií a pohonných hmot, které nakonec mírně zlevnily. Pro letošní rok predikce ekonomů nejsou ale příznivé pro jiný sortiment. Zejména pak potraviny. Pro ŽivotvČesku.cz promluvil ekonom Štěpán Křeček, který dokonce poukázal, že třeba nákup v sousedním Polsku může být cenově příznivější než v domácím prostředí.
Už v loňském roce představovala rostoucí inflace a s ní související zdražování finanční zátěž pro mnoho domácností a minimálně v první polovině roku 2022 tomu nebude jinak. Tentokrát ale peněženky provětrají i položky, za které dosud nebylo nutné si příliš připlácet. Zdražování bude možné pozorovat i při nákupu potravin, prodraží se pak především některé z nich.
"V tuto chvíli zdražují více rostlinné produkty než živočišné. Nejvíce zdražují obiloviny a olejniny. Také si lidé určitě mohli všimnout vysokého růstu cen zeleniny. V průběhu roku samozřejmě bude záležet na tom, jaké bude počasí nejen v České republice, ale i v Evropě, a to může výrazně ovlivnit úrodu. Ale už teď se ukazuje, že výrazně zdraží hnojiva, což bude dál tu produkci v rostlinné výrobě prodražovat. Například ty obiloviny jsou základním produktem pro celou řadu výrobků, hlavně pekárenských. Různé oleje a tuky se také přidávají do všech možných výrobků, takže tam to zdražování bude asi nejcitelnější," řekl pro ŽivotvČesku.cz ekonom Štěpán Křeček, na jakých potravinách se zdražování podepíše nejvíce.
Vaření masitých pokrmů rozhodně není levnou záležitostí. V letošním roce pak především jídla z hovězího masa budou stát nemalé peníze. Milovníci vepřového se naopak mohou radovat, protože podle finančního experta se právě ceny tohoto masa daří delší dobu držet na stejné úrovni.
"Co se týče masa, tak v tuto chvíli nejvíce zdražuje skot. U jiných typů masa evidujeme menší cenové nárůsty. U toho skotu pak zdražuje i mléko, takže tam jsou cenové nárůsty hlavně v tomto segmentu. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet v dalších částech roku, ale zatím se poměrně daří držet cenu vepřového masa. Lidé pak dlouhodobě nahrazují jiné typy masa drůbežím masem, které je nejlevnější a snadné k přípravě, takže nahrazuje jiné typy mas a je po něm větší poptávka," přiblížil Štěpán Křeček pro ŽivotvČesku.cz, jaká je situace s masem.
Především lidé žijící v pohraničí si už v minulosti dělali pravidelné výlety do Polska, kde mohli nakoupit za výhodnější ceny. V této době se nákupy v Polsku vyplatí víc, než kdy dřív, protože kurz koruny vůči tamní měně je velmi příznivý. Jeden nákup vyjde podstatně levněji.
"Potraviny jsou v České republice dražší než v Polsku, takže Češi stále častěji jezdí na nákupy do Polska. K tomu jim pomáhá i posilování české koruny, kdy kurz koruny vůči polskému zlotému je na historicky velice vysoké úrovni, a tak si Češi mohou zhruba za 5 korun a 20 haléřů koupit jeden zlotý, což je výhodný kurz. Když pak zajedou pro potraviny do Polska, jsou výrazně levnější. Netýká se to jako v minulosti jen pohonných hmot a cigaret, ale potravin, výrobků pro děti, plen, to vše je v Polsku jednoznačně levnější," popsal ekonom pro ŽivotvČesku.cz, proč se nákupy v Polsku vyplatí.
Zatímco v minulosti se do Polska vydávali především lidé, kteří žijí v pohraničí, dnes se už vzhledem k rostoucím cenám potravin v Česku vyplatí do Polska zajet na větší nákup i lidem, kteří to mají do sousedního státu o něco dál.
"Dřív do Polska jezdili hlavně lidé z pohraničí, ale jak ty cenové rozdíly narůstají, tak už se tam vyplatí lidem jezdit i z delších vzdáleností, takže i lidé z Prahy a Středočeského kraje si ten výlet do Polska klidně mohou udělat a stále se jim to vyplatí, když udělají větší nákup. To dříve nebylo obvyklé," vysvětlil finanční expert pro ŽivotvČesku.cz, jak velký je cenový rozdíl v potravinách v Česku a v Polsku.
V minulých letech byla kvalita polských potravin hojně diskutovaným tématem a lidé to dodnes vnímají jako důvod, proč polské produkty nekupovat. V dnešní době však už není čeho se bát, především při nákupu potravin na trhu etablovaných značek, které dodávají zboží ve stejné kvalitě do Česka i do Polska.
"O kvalitě potravin v Polsku se toho samozřejmě říká mnoho, máme tu případy, kdy sypali do masa posypovou sůl, případy různých ptačích chřipek, ale co jsem tak zaznamenal, tak mnoho těch produktů je na polském a českém trhu úplně stejných. Hlavně když jde o ty velké zahraniční značky, jako jsou značkové nápoje, polotovary, to vlastně bývá stejná kvalita pro náš i polský trh. Co se týče čerstvých záležitostí, jako jsou maso a zelenina, tak údajně se to tak zlepšilo a i maso má na polském trhu velmi dobrou kvalitu. Ale samozřejmě záleží na každém, co preferuje, a myslím si, že na obou trzích je možné najít kvalitní výrobky i ty, které stojí za houby," dodal Štěpán Křeček pro ŽivotvČesku.cz.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.