Rychlé, jednoduché a originální. Přemek Forejt prozradil recept, jak na medvědí česnek

Kuchař Přemek Forejt
Kuchař Přemek Forejt
Foto: Se svolením TV Nova
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 12. 4. 2021

Medvědí česnek (Allium ursinum) patří k hitům jarních dnů. Ceněná bylina má poměrně rozsáhlé využití v kuchyni a šéfkuchař Přemek Forejt (33) ví, že méně je někdy více. Porotce televizní kulinářské soutěže se podělil o triky, jak medvědí česnek zpracovat. "Můžete zkusit třeba jednoduché pesto," řekl Přemek Forejt pro ŽivotvČesku.cz.

Medvědí (lidově též lesní) česnek roste hlavně ve vlhkých lesích a luzích a každý rok je po něm mezi amatérskými kuchaři velká sháňka. Celá rostlina obsahuje alicin, který brzdí růst hub a plísní, účinkuje proti herpes virům a některým bakteriím.

Profesionální kuchaři i začátečníci se shodnou na tom, že jsou potraviny, které umí pokrmy ozvláštnit i při minimální námaze. V kuchyni často platí, že méně je více. A právě medvědí česnek je důkazem, že i při nenáročné úpravě se můžete dočkat zajímavého chuťového koncertu.

"Medvědí česnek je skvěla jarní surovina, která může ozvláštnit třeba standardní přílohu jako jsou vařené brambory. Dělám to tak, že malé brambory uvařím ve slupce v osolené vodě, poté je rozpůlím a na pánvi na oleji ještě opeču a promíchám s najemno nakrájeným medvědím česnekem," prozradil recept pro ŽivotvČesku.cz olomoucký kuchařský mág Přemek Forejt.

Pokud se podaří česneku nasbírat velké množství, je čas na nenápadné pesto, které ale uspokojí chuťové pohárky nejednoho labužníka.

"Medvědí česnek skýtá mnoho možností, uděláte z něj třeba jednoduché pesto. Rozmixujete ho s parmezánem, olivovým olejem, solí a opraženými piniovými oříšky. Nebo vyzkoušejte krémovou polévku," doporučil čtenářům ŽivotvČesku.cz Přemek Forejt.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Zavřít reklamu