Snad už nás nezavřou. Hostinský ze zahrádky je rád, že zodpovědnost za testy mají štamgasti
V pondělí 17. května v deset hodin dopoledne redaktoři ŽivotvČesku.cz vyrazili na otevřenou zahrádku zjistit, jak rozvolňování vypadá v praxi. "Co se týká hostů, tak je kontroluje policie a hygiena. Tím se nám dost ulehčila práce," řekl pro ŽivotvČesku.cz hostinský Lukáš Letkovský, který má radost, že se do jeho podniku vrací život.
Restaurace V Pivovaře na adrese Brandýs nad Labem-Stará Boleslav otevřela v pondělí v deset hodin ráno. Podle opatření ministerstva zdravotnictví mohou mít zahrádky otevřeno od 6:00 do 22:00. Pár minut po otevření už v restauraci první hosté vychutnávali pivo a konzumovali něco dobrého k jídlu.
Hostinský Lukáš Letkovský nezastíral, že se mu ulevilo, protože všechny hosty nemusí kontrolovat osobně. Na jedné straně je sporná legislativa, zda by vůbec hostinský měl právo po občanech Česka zjišťovat jejich zdravotní stav. Na straně druhé pak stojí vytíženost personálu, který má plné ruce práce s roznosem jídla a drinků, na kontrolu hostů by zbývalo málo času. Ministerstvo zdravotnictví ale v pátek oznámilo, že za své zdraví a dodržování vládních opatření bude zodpovídat sám host.
"My jsme si jako personál ráno udělali testy a jsme negativní. Co se týká hostů, tak jsme rádi, že je bude kontrolovat policie a hygiena. Tím se nám dost ulehčila práce. Hlavně odpoledne čekáme hodně hostů, až lidé vyrazí domů z práce, tak se u nás zastaví," řekl pro ŽivotvČesku.cz Lukáš Letkovský z Restaurace V Pivovaře, který hosty upozorňuje na jejich povinnosti.
Se štamgasty, kteří si vychutnávali v pondělí dopoledne po dlouhé době »legální« točené pivo, se shoduje v tom, že vláda snad ví, co dělá. "Já věřím, že vláda to má promyšlené, že k uzavření zahrádek už nedojde," sdělil Lukáš Letkovský, který věří, že v červnu vláda povolí otevření i vnitřních prostor restaurace. "Je to super, samozřejmě, že si to užíváme. Hlavně doufáme, že už to nezavřou," dodali pro ŽivotvČesku.cz dva muži, kteří na zahrádku zašli hned po 10. hodině dopoledne.
Pro hostinského nebyl problém nachystat zahrádku tak, aby splňovala všechny požadavky, na kterých vláda trvá. Po každém hostovi tak proběhne desinfekce stolu i židlí, aby zákazník dorazil do bezpečného prostředí. V prostorné restauraci také nebyl problém zajistit rozestupy mezi obsazenými stoly, které musí být nejméně metr a půl.
Největší problém představovalo to, kdo bude hosty kontrolovat, zda splňují podmínky pro vstup na zahrádku. Tedy zda jsou očkovaní, nemoc covid-19 již prodělali nebo zda mají za sebou negativní test. Přítomní hosté redakci ŽivotvČesku.cz potvrdili, že jsou po testech a v případě kontroly to doloží. Oslovení policejní mluvčí ale předem deklarovali, že budou do restaurací jezdit hlavně na předvolání a pokud se vyskytne nějaký konflikt. Plošné nasazení hlídek do každé otevřené zahrádky je personálně neproveditelné.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.