Reklama:

Traumatizovaná dívka přežívala 10 let pouze na croissantech. Od fobie z jídla jí pomohla hypnóza

Ciarra Francová
Ciarra Francová
Foto: Profimedia
Alžběta Staňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 1. 12. 2022

Většina rodičů považuje své děti za vybíravé, pokud odmítají jíst čerstvou zeleninu. Rodiče Ciarry Francové (13) z Velké Británie by však nejspíš byli velmi šťastní, kdyby jejich dcera »pouze« odmítala kapustu nebo mrkev. Dívka totiž v dětství vlivem traumatu získala fobii z jídla a dlouhých deset let poté byla ochotna pozřít pouze croissanty. Od nelehkého údělu jí nakonec překvapivě pomohla hypnóza. Informoval o tom web The Daily Star.

Reklama:

Třináctiletá Ciarra Franco z Canterbury v hrabství Kent v dětství prožila děsivou událost, která na dlouhou dobu poznamenala celý její další život. Když jí byly tři roky, málem se udusila soustem, které jí zaskočilo. Tento zážitek ji natolik vyděsil, že ji utrpěné trauma zcela odradilo od téměř jakéhokoli jídla. Jediné, co byla ochotná pozřít, byly croissanty, výjimečně také jiné druhy francouzského pečiva.

Reklama:

Její zvláštní psychické obtíži se říká »selektivní porucha příjmu potravy«, která na rozdíl od známější anorexie a bulimie není motivovaná touhou zhubnout, ale většinou úzkostí a strachem z určitých druhů potravin. Někdy postihuje také děti s poruchou autistického spektra.

Její maminka Angela dělala vše možné, aby pomohla dívce obtíže překonat, ale nebyla v tom moc úspěšná. "Od malička jediná věc, kterou opravdu jedla, byly croissanty k obědu. Někdy dokázala k večeři sníst suché těstoviny. Velmi výjimečně byla ochotná ochutnat třeba kukuřičné lupínky nebo suchary," popsala pro web The Daily Star podivné stravovací návyky svojí dcery.

"Vždy jsme věděli, že to není jen o tom, že by byla vybíravá. Ale bylo to pro ni i pro nás náročné, když jsme například někam šli a ona se s námi nemohla najíst v restauraci, případně si jen tak ve městě něco koupit," řekla Angela, které nakonec s řešením pomohla náhoda. V novinách totiž narazila na článek o hypnoterapeutovi Davidu Kilmurrym, ve kterém hovořil o podobném případu.

Po deseti letech strachu z potravin s ním Ciarra začala pracovat na tom, aby svou fobii překonala. Po šesti týdnech se díky hypnóze, poslechu relaxační hudby před jídlem, tabulce na zaznamenávání pokroků a pojmenovávání obav stav děvčete dramaticky zlepšil. Od doby, kdy podstoupila terapii, ochutnala již mnoho druhů nových jídel, dokáže se najíst v asijském bistru a oblíbila si například ananas. Její rodina si tak konečně může oddechnout.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: