Uzený jazyk a sardelová pěna. Halina Pawlowská prozradila, jak rozmazluje svou rodinu na konci roku

Spisovatelka a moderátorka Halina Pawlowská
Spisovatelka a moderátorka Halina Pawlowská
Foto: Nextfoto
Alžběta Staňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 30. 12. 2021

Spisovatelka a moderátorka Halina Pawlowská (66) je vyhlášená tím, že se často a ráda pohybuje v kuchyni. Pro redakci ŽivotvČesku.cz proto prozradila, jakými pochoutkami rozmazluje své nejbližší na Silvestra a Nový rok. "Největší úspěch zaznamenávám každoročně u sardelové pěny na chlebíčky," řekla žena, která se netají tím, že s dobrým jídlem je život snesitelnější.

Dáma s neotřelým humorem se nikdy netajila tím, že se ráda zavírá v kuchyni, kde připravuje lahůdky pro rodinu i kamarády. Halina Pawlowská má na kontě kromě celé řádky knih také několik kuchařských publikací, kupříkladu Rodinnou kuchařku. Svého času měla dokonce vlastní pořad U Haliny v kuchyni, v němž vyprávěla historky ze svého života a jakoby mimochodem tvořila všemožné pochoutky.

Není proto překvapivé, že dobrým jídlem zásobuje i své nejbližší, a to především o svátcích. Pro redakci ŽivotvČesku.cz prozradila, na jaké dobroty se může její rodina těšit při oslavách konce roku. "Základ je samozřejmě čočka. Taková ta klasická česká na kyselo s okurkou," uvedla Halina Pawlowská, která si uvědomuje, že podle starých pověr čočka na talíři přináší peníze do rodinné kasy.

Další pokrmy, které originální spisovatelka a glosátorka připravuje, se již řadí mezi recepty lehce náročnější. "Taková naše rodinná novoroční tradice je uzený jazyk. Není to ani tolik pracné, ale zabere to čas. Je potřeba jazyk uvařit ve vodě s bobkovým listem, novým kořením, solí a pepřem. První vodu z něj vždy sliju, ale druhý vývar si již nechám na přípravu polévky. Dělám buď boršč nebo čočkovou polévku, pokud nějaká zbude," vysvětlila pro ŽivotvČesku.cz Halina s tím, že v takovém případě se kromě čočky od oběda do vývaru přidá ještě koření, například majoránku. Uzený jazyk se poté dá jíst buď s čočkou nebo s křenovou omáčkou.

Věčně rozesmátá dáma, která má po tatínkovi kořeny na Podkarpatské Rusi, si ráda v kuchyni vyhraje s přílohami a omáčkami. Pro ŽivotvČesku.cz popsala svůj oblíbený recept na omáčku, která pasuje nejen k uzenému jazyku.

"Základ je v podstatě jako na koprovku, takže vývar, trocha smetany, trocha octa, cibulková jíška, akorát se tam zhruba pět minut před koncem vaření nastrouhá čerstvý křen," řekla pro ŽivotvČesku.cz Halina Pawlowská a dodala, že k omáčce a masu doma ještě doma přidávají čerstvou petrželku. Také prozradila, že její maminka dřív k jazyku podávala pečené brambory a volské oko.

Co se týče Silvestra, tak i maminka dvou velkých dětí Petra a Natálky zbožňuje chlebíčky. Svou rodinu se snaží rozmazlovat a rozehrávat jim harmonie chutí na jazyku, proto si dá práci a připravuje i vlastní pomazánky, ty kupované jí přes práh domácnosti prostě nesmí.

"Největší úspěch má každoročně sardelková pěna. Spočívá to v tom, že se několik sardelek nechá na pánvi úplně rozpustit, přidá se k nim našlehané máslo a také lučina nebo podobný sýr, celé se to vyšlehá a doplní pepřem a solí. Výsledek je poté lehký a úplně jiný než klasická rybičková pomazánka," sdělila pro ŽivotvČesku.cz moderátorka s tím, že když chlebíčky servíruje, nazdobí každý ještě několika sardelovými očky a na každý chlebíček dá také dostatečné množství kapari.

Je otázkou, zda si letos během silvestrovské noci na delikatesách bude moci pochutnat také grafik Tomáš Břínek, který tvoří pod zkratkou TMBK. Ten letos totiž opustil Natálku Pawlowskou, se kterou má desetiletého syna Huga. Vztahy mezi Břínkem a Halinou Pawlowskou mají do objímání daleko. Dobré jídlo určitě ale přinese pozitivní pocity Natálce Pawlowské, která kvůli rozchodu neprožila nejlepší rok.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.