V hospodách chybí až třetina hostů. Lidé si zvykli pít doma. Cesta k normálu může trvat dlouho, říká sociolog

Restaurace – ilustrační foto
Restaurace – ilustrační foto
Foto: ŽivotvČesku

Tržby hospod a restaurací jsou o 20 až 30 procent nižší než v době před nástupem koronavirové epidemie a vyhlášení vládních opatření. Řada lidí si zvykla, že žít se dá i bez hospod. Další raději šetří, protože mají strach, že začne ekonomická krize. Podle sociologa Vojtěcha Bednáře může být návrat do původního stavu dlouhý. "Lidé si zvykli popíjet doma, změnili životní styl, mají obavy z krize, mají obavy z nemoci... Nelze očekávat, že své chování změní rychle zpět do normálu. Pandemie změnila lidem návyky," řekl sociolog pro ŽivotvČesku.cz.

Část lidí do restaurací a hospod nechce chodit, protože se obávají ekonomické krize a šetří každou korunu. Další lidé nechtějí jít do společnosti dalších osob, protože se obávají, že by se mohli nakazit a onemocnět. Velkou skupinu tvoří i ti, které obtěžuje podstupovat testy. Tito lidé do hospod a restaurací nechodí, raději si dají pivo doma u televize či na zahradě u grilování. Výsledkem je, že česká gastronomie se nevrátila do čísel, jaká vládla před epidemií.

"Lidé se rychleji vrací do podniků v turisticky oblíbených místech, nejhůře jsou na tom stravovací provozy ve městech. Tržby restaurací jsou stále o 20 až 30 procent nižší oproti době před koronavirovou krizí," konstatoval Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) a doplnil, že do stravovacích podniků se nevracejí oslavy a další větší akce, chybí tedy firemní klientela.

Podle sociologa Vojtěcha Bednáře si lidé zvykali vlastně celý rok na to, že přístup do restaurací je omezen či zcela zakázán. A nakonec si zvykli. Řada lidí nyní zjistila, že život bez hospody není ničím výjimečným a zpět se nehrnou.

"Když máte v životě nějakou změnu, tak jsou projevy, které se rychle objeví a pak zase rychle zmizí. Potom jsou ale projevy, které mají určité zpoždění - říká se tomu zpoždění statiky. Lidé si na něco museli zvyknout a najít nový normál ve chvíli, kdy už to zase jde, což trvá nějakou dobu. Hospody jsou dobrým příkladem. Lidé si zvykli popíjet doma, změnili životní styl, mají obavy z krize, mají obavy z nemoci... Nelze očekávat, že své chování změní rychle zpět do normálu. Pandemie změnila lidem návyky," sdělil sociolog pro ŽivotvČesku.cz s tím, že situace se časem vrátí do normálu, ale nebude to hned.

"Sociální statika nad dynamikou převažuje v poměru 8:2. Je tedy šance 80 procent, že některé věci budeme dělat tak, jako jsme dělali dříve. To platí v dlouhodobé perspektivě. Nepotrvá to krátce, ale stav se nakonec znormalizuje. Změna chování má poměrně dlouhou periodu a trvá docela dlouho, než se zase stabilizuje," popsal pro ŽivotvČesku.cz Vojtěch Bednář s tím, že lidé také vnímají, když se hovoří a píše o tom, že v gastronomii dochází ke zdražování.

"Výrazné téma před měsícem bylo zdražování gastronomie. Mění se také očekávání lidí, kteří do hospod chodí. Plno z nich čeká krizi, stoupá inflace, musí šetřit... Lidé snižují svoji spotřebu. I tento faktor je ale pouze střednědobý. Když byla v roce 2008 či 2009 ekonomická krize, stalo se to samé, ale následně se lidé zase vrátili zpět. Prodlužuje se návrat do statického normálu, ale jde jen o prodloužení, lidé se tohoto návratu zcela nezbaví. Musela by přijít nějaká velká katastrofa, aby se změnilo jejich chování v dlouhodobém horizontu," vysvětil renomovaný sociolog.

V tuzemských restauracích dál platí řada omezení. U stolu mohou sedět nejvýše čtyři lidé, pokud se nejedná o členy jedné domácnosti. Mezi stoly musejí být odstupy, aby od sebe cizí hosté seděli minimálně ve vzdálenosti 1,5 metru. V restauracích se mohou posadit jen ti, kteří mají negativní test na koronavirus, jsou očkovaní nebo v posledních 180 dnech prodělali onemocnění covid-19.

Očkování po prodělání nemoci covid-19, očkování dětí, přeočkování. Tato a mnoha další téma...

Zavřít reklamu