Vášnivý houbař Zdeněk Troška zavzpomínal na nejlepší úlovek. Šlo o fialovou houbu. Mykolog popsal riziko záměny

Režisér Zdeněk Troška
Režisér Zdeněk Troška
Foto: Nextfoto
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 6. 8. 2021

Režisér Zdeněk Troška (68) si dopřává vytouženého odpočinku a ve volném čase je už dlouhá léta vášnivým houbařem. V sezóně si dopřává jeden houbový pokrm za druhým, nejlepší úlovek si z lesa ale odnesl ještě v dobách svých studií a vzpomíná na něj dodnes. "Jednou jsem z lesa přinesl takzvanou čirůvku fialovou. To je taková holubinka, která je celá fialová, vypadá jedovatě, ale nádherně voní," řekl Zdeněk Troška pro ŽivotvČesku.cz. O zdánlivě jedovaté, přitom chutné houbě promluvil mykolog Vladimír Antonín.

Zdeněk Troška přinesl československé a české kinematografii jedny z jejích největších pokladů - legendární komedie i pohádky, které diváci milují. Dnes si užívá důchodu a mnoho času tráví v lese houbařením, které je jeho koníčkem už od mládí. Přestože si dodnes rád pochutná na houbových pokrmech, na jeden úlovek z dob svých studií v Praze vzpomíná dodnes. Byla přitom náhoda, že se rozhodl tuto houbu sebrat.

"Jednou jsem z lesa přinesl takzvanou čirůvku fialovou. To je taková holubinka, která je celá fialová, vypadá jedovatě, ale nádherně voní. Tak jsem si ji odvezl do Prahy a pan Smotlacha (Miroslav Smotlacha, někdejší předseda České mykologické společnosti, pozn. red.,) mi řekl, že je to vynikající aromatická houba, která je nejlepší, když si ji usušíte, v hmoždíři rozbijete na prach a dáte ho do lahve se zabroušeným hrdlem. Pak v zimě, když si děláte maso, omáčku nebo polévku, tak toho prachu stačí čajová lžička a houbová vůně se rozvoní po celém baráku," zavzpomínal Zdeněk Troška pro ŽivotvČesku.cz na nezapomenutelnou houbu.

Čirůvka fialová je chutná podzimní houba, která roste výjimečně i na jaře a nalézt ji lze v listnatých i jehličnatých lesích. Nesmí však být pozřena syrová. Mykolog popsal, s jakou houbou ji lidé mohou zaměnit a podle čeho ji lze od jiných fialových hub odlišit.

"Jsou lidé, kteří čirůvku fialovou zaměňují za fialově zbarvené pavučince. Jednak má čirůvka fialová zvláštní vůni, typickou, kterou houbař pozná, když se jí načichá. Druhak mají veškeré pavučince rezavý výtrusný prach, takže zatímco u čirůvky fialové jsou lupeny i v dospělosti fialové, tak u pavučinců jsou lupeny hnědé či rezavé," popsal rozdíl mezi dvěma fialovými houbami pro ŽivotvČesku.cz mykolog Vladimír Antonín.

Pavučinec fialový je vzácná houba, k jejímuž sběru by kvůli ochraně docházet nemělo. Zaměnit lze i s pavučincem hercýnským. "Když si na internetu najdete fotky pavučinců fialových a čirůvek fialových a uvidíte rozdíly, které jsou na první pohled patrné. Lidé jsou ale často nepozorní nebo houby pořádně neznají a domů přinesou jako čirůvku fialovou veškeré fialově zbarvené houby," dodal pro ŽivotvČesku.cz uznávaný mykolog.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Zavřít reklamu