Žebříček rozvolnění a týdny čekání. Adam Vojtěch popsal, kdy by se mohly otevřít restaurace a další služby

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 12. 3. 2021

Od 1. března je Česko sevřeno v přísných opatřeních. Přibližně tři měsíce jsou uzavřené restaurace a další služby. A současný vývoj epidemie na našem území stále není v hodnotách, kdy by se mohlo rozvolňovat. Podle bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (34) by mělo otevírání ekonomiky mít své priority. Pro ŽivotvČesku.cz nastínil, že třeba restaurace či hospody se podle něj znovuotevřou na přelomu dubna a května.

Podle současných dat epidemie zpomaluje, počty nakažených se ale stále drží na vysokých hodnotách. Současná přísnější opatření platí do 21. března, i tak je ale více než pravděpodobné, že je vláda bude uplatňovat i po stanoveném datu.

V souvislosti s rozvolňováním to nevypadá růžově. Pokud by se tak stalo, epidemie by se podle odborníků dostala mimo kontrolu. Nejčastější otázkou ve společnosti tak je, kdy dojde ke znovuotevření služeb, návratu dětí do škol a podobně.

"Dalo by se říci, že na prvním místě jsou školy, pak obchody, restaurace, mezitím jsou ale dílčí služby jako třeba bazény a další. Je toho více. Když to řeknu obecně, tak restaurace z mého pohledu, to ne že bych jim to přál, aby to tak nebylo míněno, ale otevřeny by měly být v posledních vlnách rozvolnění," řekl svůj pohled pro ŽivotvČesku.cz Adam Vojtěch, jak by se podle něj mělo v souvislosti s rozvolňováním postupovat.

"Za mě osobně se bavíme spíše o přelomu dubna a května. I kdybychom se na to dívali tak, že se bude rozvolňovat, tak předpokládám, že restaurace nebudou mezi prvními, co se otevře, ne že by to někdo nechtěl, ale protože jde o rizikové prostředí a určitě všichni chtějí primárně otevřít školy. Pak po nějakém čase obchody a následně restaurace, protože je nutné mezi těmi vlnami, podobně jako jsme to dělali s docentem Maďarem minulý rok na jaře, mít určité časové prodlevy, aby se vše nerozvolnilo najednou," dodal pro ŽivotvČesku.cz bývalý ministr zdravotnictví.

Restaurace nesměly pro veřejnost fungovat od 14. října do 2. prosince, což od konce roku platí opět do současnosti. Fungovat mohou jen výdejní okénka. Podle dřívějšího odhadu gastronomické odvětví podle výzkumné společnosti Nielsen každý den uzavření ztratilo na tržbách 414 milionů korun.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.