Reklama:

Roman Prymula má jasnou představu o tom, kdy už se opravdu odloží roušky a respirátory všude

Epidemiolog Roman Prymula
Epidemiolog Roman Prymula
Foto: Nextfoto
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 15. 9. 2021

"Zrušit nošení roušek a další opatření pro hromadné akce bude možné, až se naočkuje proti covidu-19 asi 75 procent populace," řekl na začátku měsíce ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (34). V té době ale nebyla čtvrtá vlna na vzestupu. Aktuální data jsou taková, že denní nárůst počtu případů nemoci covid-19 v úterý v Česku oproti minulému týdnu klesl zhruba o 30 na 553 nově nakažených. Stále je to ale druhý nejvyšší nárůst od konce května. Podle epidemiologa Romana Prymuly (34) k plošnému odložení ochrany úst a nosu letos nejspíše nedojde. "Myslím si, že to bude příští rok," řekl pro ŽivotvČesku.cz.

Reklama:

Krátce po prázdninách vývoj epidemie vypadal výrazně příznivěji, než jak působí aktuální data. "Ta opatření můžeme zrušit za předpokladu vyšší proočkovanosti, to je to sdělení, které dnes máme. I v kampani říkáme, pojďme to dotáhnout aspoň na 75 procent pročkovanosti a pak se můžeme bavit stejně jako v ostatních zemích o zrušení opatření," řekl v prvním zářijovém týdnu ministr Adam Vojtěch. Podle něj by se uvolnění mělo týkat povinného nošení roušek ve vnitřních prostorech a dalších opatření na hromadných akcích. Na těch se nyní například omezuje kapacita, musí se dodržovat rozestupy a předkládat testy na covid-19 nebo jiné potvrzení o bezinfekčnosti.

Podle epidemiologa Romana Prymuly současná data hovoří spíše o tom, že ochrana úst a nosu nebude nutná až v dalším roce. "Tuto sezónu ještě musíme nějakým způsobem v nějaké formě, byť ne tolik intenzivně jako to bylo u předchozích vln, přečkat s respirátorem či rouškou. Ale pak by ta populace měla být už opravdu imunní, na druhou stranu musíme brát v potaz, že protilátky časem vyvanou a pokud se nebudeme revakcinovat alespoň v těch kategoriích, kde je to nutné, tak bychom si zadělávali na problém v budoucnosti. Ale z krátkodobého hlediska by měl být tento problém významně nižší," řekl pro ŽivotvČesku.cz epidemiolog s tím, že zásadním faktorem je proočkovanost populace.

Reklama:

Od konce loňského prosince se mohou lidé v Česku proti covidu-19 očkovat. Za celou dobu vakcinace bylo v zemi podáno dohromady asi 11,66 milionu dávek očkovacích látek. Plně naočkováno bylo už 5,86 milionu lidí v Česku. V posledních týdnech počty očkovaných výrazně klesají. V úterý dostalo vakcínu 11.710 lidí, zatímco předchozí týden se počty očkovaných pohybovaly ve všedních dnech kolem 14.000 až 18.000. Ještě na začátku srpna bylo denně podáváno kolem 50.000 dávek vakcín, a na začátku července dokonce přes 100.000 dávek.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: