Teploty budou v novém týdnu klesat. Připravte si bundy i čepice. Naměříme i 3 °C, říká meteoroložka. Upřesnila, jak začne podzim

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 18. 9. 2021

Září se zatím ukázalo v mnoha podobách, kdy nastaly teplé slunečné dny, ale i déšť a citelné ochlazení. Konec týdne přinese proměnlivé počasí a předposlední zářijový se ponese již v duchu astronomického podzimu, který začíná ve středu 22. září. Teploty budou i nadále klesat a meteorologové očekávají dokonce přízemní mrazíky. "Čekají nás hodně studená rána a lze počítat, že například v úterý klesnou až na 3 C. Krásné slunečné dny už nebudou na pořadu dne," řekla Dagmar Honsová pro ŽivotvČesku.cz.

Víkend se oproti pracovnímu týdnu příliš nevyvede a Česko čekají mlhavé dny a ochlazení. Zejména na severu a severozápadě území zavládne deštivé počasí, jinde naopak příliš srážek nespadne. I když teploty vystoupají ještě ke 20 °C, bude znát, že astronomický podzim už klepe na dveře.

"V sobotu bude oblačnost dost proměnlivá, nejméně ji bude po ránu a potom během večera. To může být přechodně i skoro jasno, jinak bude oblačno až polojasno, ojediněle s přeháňkami. Na severu a severovýchodě území musíme s přeháňkami počítat místy. Ranní teploty budou v rozmezí mezi 12 až 8 °C. Odpolední teploty se zastaví mezi 16 až 20 °C. V neděli bude převládat oblačno, na severovýchodě území místy přeháňky, jinak přeháňky pouze ojediněle. Pouze přechodně polojasno. Ranní teploty se budou držet nízko mezi 11 až 7 °C. Odpolední teploty pak mezi 13 až 17 °C, na severovýchodě kolem 11 °C," řekla Dagmar Honsová pro ŽivotvČesku.cz s tím, že na počátku příštího týdne půjdou teploty ještě níž.

"Také v nížinách budou klesat jen ke 3 °C, ojediněle očekáváme přízemní mrazíky. Uděláme první krok do podzimu – ten astronomický startuje ve středu 22. září. V pondělí bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Ranní teploty budou klesat na 8 až 4 °C. Odpolední teploty se zastaví na 12 až 16 °C. V úterý bude oblačno až polojasno. Po ránu místy mlhy nebo nízká oblačnost a ranní teploty naměříme mezi 7 až 3 °C. Odpolední maxima dosáhnou 12 až 16 °C. Ve středu bude polojasno, ojediněle přeháňky. Ranní teploty v rozmezí 7 až 3 °C, ojediněle také přízemní mrazíky. Odpolední teploty pak 12 až 16 °C. Studená rána budou při malé oblačnosti panovat do konce týdne, odpolední teploty půjdou při malé oblačnosti zase mírně nahoru," dodala konzultantka počasí pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.