Možná to do smrti vydržím, říká legendární Luděk Sobota o zdravotních problémech. Přiblížil, před čím ho lékař varoval

Herec, bavič a spisovatel Luděk Sobota
Herec, bavič a spisovatel Luděk Sobota
Foto: Nextfoto
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 9. 10. 2021

Nepochybně se řadí mezi matadory českého humoru a díky svému komediálnímu a hereckému talentu se stal oblíbenou osobností filmového plátna i divadelní scény. Herec, bavič a spisovatel Luděk Sobota (78), který se zapsal do povědomí diváků například v roli automechanika Františka Koudelky v perle komediálního žánru Jáchyme, hoď ho do stroje! a dalších, přiznal zdravotní komplikace. "Měl jsem jít na operaci kyčle, ale možná, že to do smrti vydržím (směje se). Asi na ni nepůjdu, protože mi to rozmluvil i jeden můj doktor – internista," řekl pro ŽivotvČesku.cz.

Nespočet legendárních komedií a televizních zábavních pořadů je spojeno se jménem Luďka Soboty. Dlouhá léta spolupracoval například s Ivanem Mládkem (79) v rámci estrády Čundrcountryshow a také s Petrem Novotným (74) na Novotách – v jejich show bavil diváky v humorných scénkách a kostýmech. Hráči kultovní série Polda ho znají také jako dabéra, který propůjčil svůj hlas hlavnímu hrdinovi české adventury, policistovi Pankrácovi.

Herec a otec dvou synů – staršího Roberta (57) a Ladislava (33) se v posledních měsících potýká s tím, že má problémy s kyčlí.

"Tak trochu belhám po zahradě a různě kolem domu. Na rentgenu mi potvrdili, že by to chtělo vyměnit kyčelní kloub. Jsem dost starý, tak mě napadají i špatné myšlenky. Řekl bych o sobě, že jsem věčný pesimista. Moje žena naštěstí není, takže to vyvažuje," řekl již dříve pro ŽivotvČesku.cz Luděk Sobota, který připustil zdravotní komplikace spojené s pohybovým aparátem.

Ale ani v průběhu času se nerozhodl, že by poměrně náročný zákrok podstoupil. "Měl jsem jít na operaci, ale to se mi opravdu nechce. Možná, že to do smrti vydržím (směje se). Asi na to nepůjdu i proto, že mi to rozmluvil jeden můj doktor – internista, který říkal, abych na tento zákrok nechodil asi hlavně kvůli narkóze," vyjádřil se Luděk Sobota pro ŽivotvČesku.cz s tím, že se snaží přeci jenom hýbat, s čímž mu pomáhá nejjednodušší forma pohybu – chůze.

"Hodně se udržuji procházkami, mám dokonce krokoměr. Udělám takových pět tisíc kroků, které se snažím vždycky ujít. Většinou vyrážím dopoledne a pravdou je, že mi to trochu »dá do figury«, protože normálně jsem od rána vždycky takový »zpitomělý«. Chůze mi hodně pomáhá a pak můžu odpoledne i večer něco dělat a funguju dobře," dodal jeden z nejoblíbenějších bavičů pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.