Víkend bude stát za to, říká Dagmar Honsová k předpovědi počasí. Pokazí to jen ranní přízemní mrazíky

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 13. 10. 2021

Prosluněné dny, které připomínaly dokonce v podzimním období poslední záchvěvy léta, jsou u konce. Do Česka dorazilo typické sychravé počasí s mlžnými a chladnými rány. Ani víkend nepřinese žádnou zásadní změnu, kdy by venkovní teploty přinesly rekordy. Podle Dagmar Honsové dojde na přibývání oblačnosti a opětovný pokles na rtuti teploměru, i když jinak bude hezky. "Víkend bude stát za to – denní délka slunečního svitu se bude šplhat až k 8 hodinám. Pouze po ránu musíme počítat s ojedinělými mlhami nebo nízkou oblačností a také tvorbou přízemních mrazíků," řekla pro ŽivotvČesku.cz.

Třetí říjnový týden zatím nedopřál slunečné počasí, naopak bylo spíše zataženo s četným výskytem mlh – především po ránu. Pro období od 11. října do 7. listopadu bývá interval průměrných teplot v rozmezí od 6,5 až do 9,2 °C, přičemž nejnižší průměrná teplota 4,2 °C byla naměřena v roce 1997, o tři roky později pak naopak nejvyšší průměrná teplota, která dosáhla na 10,4 °C, jak uvádí statistiky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Nadcházející víkend by měl podle Dagmar Honsové proběhnout v typicky podzimním duchu, kdy nelze očekávat žádné teplotní skoky až k letním hodnotám - jako tomu bylo například na začátku měsíce.

"Čtvrteční přechod teplé fronty bude v pátek střídat studená fronta a o víkendu oblast vysokého tlaku vzduchu. Takže deštníky z ruky pustíme až na víkend. Ten ale bude stát za to – denní délka slunečního svitu se bude šplhat až k 8 hodinám. Pouze po ránu musíme počítat s ojedinělými mlhami nebo nízkou oblačností a také tvorbou přízemních mrazíků. V pátek bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, na horách srážky smíšené nebo sněhové. Ranní teploty budou klesat na 6 až 2 °C. Odpolední pocitové teploty pak vystoupí na 11 až 15 °C," vyjádřila se pro ŽivotvČesku.cz s tím, že v sobotu bude polojasno, na horách až oblačno.

"Po ránu očekáváme ojediněle mlhy nebo nízkou oblačnost a pocitové teploty budou klesat na 4 až 0 °C. Odpolední pocitové teploty se budou pohybovat v rozmezí 9 až 13 °C. V neděli bude jasno až polojasno. Po ránu ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost s pocitovou teplotou na 4 až 0 °C. Odpolední pocitové teploty pak dosáhnou na 9 až 13 °C," dodala konzultantka počasí pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.