Nejpůvabnější žena Pirátů: Lidé nejsou hloupí, nedovolí, aby se Andrej Babiš za 4 roky vrátil, tvrdí Klára Kocmanová

Klára Kocmanová se stranickým šéfem Ivanem Bartočem (vpravo) a předsedou STAN Vítem Rakušanem
Klára Kocmanová se stranickým šéfem Ivanem Bartočem (vpravo) a předsedou STAN Vítem Rakušanem
Foto: Se svolením Kláry Kocmanové
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 16. 10. 2021

Hořkosladké povolební pocity zažívá členka Pirátské strany Klára Kocmanová (28). Usedne ve sněmovních lavicích jako nová poslankyně, ale bude mít kolem sebe jen tři další kolegy. To není situace, kterou by Piráti mohli nazvat vítězstvím. Nová vláda navíc bude mít těžkou situaci a v opozici bude silné a kritické ANO. "Jedním z úkolů nové vlády bude jednak napravit to, co tu Andrej Babiš napáchal, ale také to srozumitelně vysvětlit lidem, aby to chápali ve všech souvislostech," uvedla Klára Kocmanová pro ŽivotvČesku.cz.

Piráti zažívají hořké vítězství. Obě demokratické koalice ale mohou slavit, že společně, zdá se, odstavily od moci Andreje Babiše. Realita je taková, že Piráti byli »překroužkováni« Starosty. Jak hodnotíte volby a kde jsou podle vás příčiny toho enormního kroužkování pro STAN?

Je důležité říct, že koalici Pirátů a Starostů volilo 840 tisíc lidí. Z toho dvě třetiny voličů vůbec nekroužkovaly, což znamená, že tito lidé byli spokojení s uspořádáním koalice tak, jak byla. Výsledný počet poslanců není pro Piráty moc dobrý, ale to velké množství hlasů je pro nás zásadní. Dává nám to sílu prosazovat věci, ke kterým jsme se v programu před volbami zavázali. Mnoho lidí mi psalo, že nás volili a že je teď mrzí, že nekroužkovali. Myslím, že tomu masivnímu kroužkování pomohla i silná dezinformační kampaň, která byla proti Pirátům vedená několik měsíců v kuse.

I uvnitř Pirátské strany se ozývají hlasy, zda se čtyřmi poslanci jít do vlády. Nebylo by nakonec pro Piráty vhodnější zůstat v opozici? Jste přesvědčená, že bude možné prosazovat váš program i v takto malém počtu?

Pro nás je nejdůležitější mít možnost prosazovat program, se kterým jsme kandidovali. V tuhle chvíli teprve probíhají vyjednávání o budoucí podobě vlády. V koaliční smlouvě mezi Piráty a Starosty jsme se zavázali, že půjdeme společně buď do opozice, nebo do vlády, a proto také jako koalice vyjednáváme. Přes 630 tisíc voličů volilo Piráty anebo celou koalici, to nám dává silný mandát se do vlády zapojit.

Česká společnost je dlouhodobě rozdělená. Tábor příznivců Andreje Babiše a Miloše Zemana tvoří jednu polovinu, druhou polovinu tvoří lidé, kteří se upínají k prozápadním a proevropským hodnotám. Jenže nový kabinet bude vládou obou skupin. Co mohou Piráti dělat, aby ve společnosti došlo k zakopávání názorových příkopů?

Souhlasím, společnost je rozdělená a mě to už delší dobu trápí. A dávám to za vinu některým osobnostem, které u nás od devadesátých let v mediálním prostoru působily, včetně politiků. Při otevírání různých témat se totiž tito lidé nesnažili o rozvinutí veřejné diskuze a vtáhnutí lidí do dění, právě naopak, vyhodili do veřejného prostoru nějaký svůj uzavřený a odmítavý postoj, který mnoho lidí převzalo a nechtěli se o tom bavit dál. Stejně tak lidé zažili velké množství korupčních kauz, které nejenže zvyšují toleranci národa vůči výši ukradených částek, ale hlavně kazí lidem chuť se o politiku vůbec zajímat. Pak tu vzniká prostor pro strany, které jsou populistické a slibují nemožné, nebo které mají znaky nějakého extrémismu a to společnost ještě víc polarizuje. Já myslím, že je potřeba zlepšit kulturu politiky i veřejné debaty a založit obojí na hodnotách, jako je čest a morálka.

Není tajemstvím, že nová vláda to nebude mít lehké, čeká ji řada nepopulárních kroků. Navíc v opozici bude ANO a SPD, což nebude opozice konstruktivní, ale spíše výrazně kritická. Nebojíte se, že se za čtyři roky či dříve hnutí ANO vrátí do čela země a bude ještě silnější?

Jedním z úkolů nové vlády bude jednak napravit to, co tu Andrej Babiš napáchal, ale také to srozumitelně vysvětlit lidem, aby to chápali ve všech souvislostech. Lidé nejsou hloupí, jen musí chtít naslouchat. Pak mu sami nedovolí, aby se vrátil a nebudou Andreje Babiše či jemu podobné volit.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.