Vládní opatření dodržovat nebudeme a jsou k tomu tři důvody, říká majitel restaurace Šeberák. Hosty kontrolovat odmítá
Šíření nemoci covid-19 v Česku nadále zrychluje, stejně jako nárůsty počtů hospitalizovaných a zemřelých. Po středečním jednání vlády proto byla oznámena nová opatření. Jedním z nich je, že od 1. listopadu bude muset personál restaurací podle ministra zdravotnictví kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti. "My to nařízení dodržovat nebudeme a jsou k tomu tři důvody. To nařízení je opět protiústavní a diskriminační, zasahuje určitou skupinu lidí, aniž by bylo odůvodněno proč," řekl pro ŽivotvČesku.cz majitel restaurace Šeberák Jakub Olbert.
Vláda na středečním mimořádném jednání rozhodla, že provozovatelé stravovacích provozů budou muset od 1. listopadu kontrolovat u hostů certifikát o dokončeném očkování, prodělání nemoci covid-19 nebo platném negativním testu. Zákazníkovi, který se dokladem neprokáže, neumožní vstup do podniku, nebo mu neposkytnou službu. Někteří provozovatelé restaurací a barů ale už nyní předznamenávají, že toto nařízení dodržovat nebudou.
Mezi majitele, kteří se nového opatření držet nehodlají, patří i Jakub Olbert. Jeho restaurace Šeberák v Kunraticích byla během loňské podzimní a letošní jarní vlny vícekrát navštívena policií kvůli porušování platných nařízení. "Je to jednoduché, my to nařízení dodržovat nebudeme a jsou k tomu tři důvody. To nařízení je opět protiústavní a diskriminační, zasahuje určitou skupinu lidí, aniž by bylo odůvodněno proč," řekl pro ŽivotvČesku.cz Jakub Olbert.
"Zaprvé je plošné a Nejvyšší správní soud už několikrát říkal, že plošná nařízení nemají podporu ani v pandemickém zákoně, ani v zákoně o ochraně zdraví. Zadruhé je to absence práva na straně majitele a zaměstnanců, vyžadovat informace o zdravotním stavu našich zákazníků. Je to nesmysl, v tu chvíli porušujeme zákon, kdy lidi na základě něčeho diskriminujeme, nemáme na to právo. Za třetí, vláda ani nikdo z jejích odborníků za rok a půl neprokázali, že by restaurace byli prvním místem, kde se nákaza šíří, čili to, že si znovu vybrali restaurační zařízení je jen důsledek toho, že to dělají na základě emočních rozhodnutí, ale nemají podkládající data," popsal Jakub Olbert pro ŽivotvČesku.cz důvody, proč nařízení v jeho podniku dodržovat nebude.
Jakub Olbert je jedním ze zakladatelů iniciativy Chcípl PES, která v roce 2020 vznikla jako výzva podnikatelů z gastronomie, aby poukázala na nesmyslnost vládních opatření. Iniciativa už vloni vydala manuál, který má pomoct dalším majitelům podniků se proti nařízení bránit. Letos udělala to samé v obnovené verzi.
"U nás se nic nemění, lidé k nám budou vpuštěni, ať mají pas, či nemají, ať jsou očkovaní, či ne. Budeme vydávat manuál ochrany, tak jak jsme ho měli vloni v zimě, museli jsme ho připravit i pro tuto zimu. Aby zákazníci i majitelé věděli, co mají dělat, když přijde kontrola policie a hygieny, jak se mají zachovat, aby zbytečně nedošlo k tomu, že by dostali pokuty, nedej bože něco horšího. To je náš postoj," dodal Jakub Olbert pro ŽivotvČesku.cz.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.