Restauratéři promluvili o dopadu kontrol bezinfekčnosti hostů na podnikání. Shodují se v jednom a tohle udělají ti nejslavnější

Restaurace - Ilustrační snímek
Restaurace – Ilustrační snímek
Foto: ŽivotvČesku
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 26. 10. 2021

Někteří provozovatelé restaurací a barů v České republice pochybují o účinnosti kontrol bezinfekčnosti hostů na koronavirus. Někde je přes povinnost provádět nebudou, hosty budou nadále informovat o platných nařízeních, jiní opatření berou velmi vážně. Podnikatelé v gastronomii jsou přesvědčeni o tom, že restrikce povedou k úbytku hostů, předpokládají pokles tržeb až o několik desítek procent. Vláda by proto podle nich měla představit řešení ekonomických dopadů tohoto kroku. Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila slavné podnikatele z oboru gastronomie, kteří sice nemají zcela totožné názory, ale v jednom se dokáží shodnout - vládní opatření podnikání nepomůže.

Vláda před týdnem rozhodla, že provozovatelé stravovacích provozů budou muset od 1. listopadu kontrolovat u hostů certifikát o dokončeném očkování, prodělání nemoci covid-19 nebo platném negativním testu. Zákazníkovi, který se dokladem neprokáže, neumožní vstup do podniku, nebo mu neposkytnou službu.

Kabinet Andreje Babiše (67) také rozhodl o tom, že neočkovaní lidé nebudou mít od listopadu preventivní test na koronavirus dále hrazený ze zdravotního pojištění. Navíc zkrátil jejich platnost. Tyto kroky spolu se zavedením kontroly v pohostinství povedou podle řady provozovatelů restaurací k tomu, že do podniků budou přicházet většinou jen plně očkovaní. Odhadují pokles tržeb až o několik desítek procent. Hrozí podle nich to, že opatření nebudou dodržována a epidemická situace se ještě zhorší. 

Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila tři známé provozovatele restaurací a všichni se shodují v tom, že nařízení bude mít z obecného pohledu vliv na tržby a provoz restauračních zařízení.

Zdeněk Pohlreich:

"V prvé řadě si myslím, že je to naprosto zbytečné. Hosta budeme kontrolovat mezi předkrmem a hlavním chodem? Co to je za hloupost? Nejlepší by bylo, abychom si řekli, ať nám to jdou ukázat a my si to natočíme, jak se to má správně dělat. Aby si tam stoupli před hosta, určitě mají sebevědomí dostatek. Aniž by to daného člověka nějakým způsobem obtěžovalo. Postavit se na tiskovce a říct, že číšník bude dělat tohle a tamto, proč by na to neměl ukázat prostředníček? Lidé mají vlastní zodpovědnost, jestli někdo někam vstoupí bez očkování nebo s očkováním. Zeptám se jich, jestli ho mají a pokud řeknou, že ano, budu jim věřit. Ať mi někdo řekne, že to má oporu v zákoně a jak to vlastně celé funguje. Pro mě je dominantní myšlenka, proč zase restaurace? Ale je to prostě jednoduchý cíl," řekl šéfkuchař Zdeněk Pohlreich pro ŽivotvČesku.cz s tím, že si klade dotaz, jestli už toho nebylo dost a pomyslný pohár trpělivosti dávno nepřetekl.

"Tohle všechno si máme ještě nechat líbit? Uvědomuje si vůbec někdo, co tady lidé museli za poslední dva roky prožít? Ale obávám se skutečnosti, že dokud nenastane atmosféra, kdy si celospolečensky lidé konečně uvědomí, že jsou zodpovědní nejen za své zdraví, ale všech ostatních, tak problém pokračuje. Jinými slovy… dokud se nebudou natolik bát, že se nechají očkovat, nehneme se z místa. Ale tohle »sociální inženýrství«, kdy komfort jedněch je vykoupený ztrátou druhých, zkrátka nemůže fungovat. Všichni mají pocit, že jsou z obliga, ale nic to neřeší a hlavně to nestojí na žádných rozumných základech. Lidé, kteří v sobě mají nějakou vnitřní zodpovědnost, se mají nechat naočkovat," řekl svůj pohled na opatření známý restauratér pro ŽivotvČesku.cz, který je vlastníkem několika restaurací.

Radek Kašpárek:

Mírnější pohled na situaci má televizní šéfkuchař Radek Kašpárek - spolumajitel restaurace Field. Obává se ale jako většina podnikatelů v tomto segmentu, že nové nařízení může řadu podniků připravit o příjmy v souvislosti s úbytkem návštěvnosti. 

"Je to nařízení a četl jsem, že kontroly, zda se opatření dodržují, budou v listopadu hojně chodit. Pro mě jako provozovatele to znamená, že to musím respektovat a hlídat. Netuším ale, protože máme třeba na 14 dnů dopředu rezervace, co se bude dít a jaká bude obsazenost. V tuto chvíli zkrátka nelze odhadnout, kolik lidí nakonec budu moct v prostorách podniku usadit. A vůbec nedokáži odhadnou, zda hosté budou v tomto zodpovědní," řekl pro ŽivotvČesku.cz Radek Kašpárek.

Jedním z řešení, o kterém slavný šéfkuchař uvažuje, že provozovnu vybaví antigenními testy. "Jedna z možností to je, ta se ale opět nějak promítne do nákladů a času. Zatím nechci spekulovat, jak to všechno bude. Myslím si, že pro řadu provozovatelů to bude překvapení," dodal pro ŽivotvČesku.cz porotce televizní reality show.

Jakub Olbert:

Mezi majitele, kteří se nového opatření držet nehodlají, patří Jakub Olbert. Jeho restaurace Šeberák v Kunraticích byla během loňské podzimní a letošní jarní vlny vícekrát navštívena policií kvůli porušování platných nařízení. "Je to jednoduché, my to nařízení dodržovat nebudeme a jsou k tomu tři důvody. To nařízení je opět protiústavní a diskriminační, zasahuje určitou skupinu lidí, aniž by bylo odůvodněno proč," řekl pro ŽivotvČesku.cz Jakub Olbert.

"Zaprvé je plošné a Nejvyšší správní soud už několikrát říkal, že plošná nařízení nemají podporu ani v pandemickém zákoně, ani v zákoně o ochraně zdraví. Zadruhé je to absence práva na straně majitele a zaměstnanců, vyžadovat informace o zdravotním stavu našich zákazníků. Je to nesmysl, v tu chvíli porušujeme zákon, kdy lidi na základě něčeho diskriminujeme, nemáme na to právo. Za třetí, vláda ani nikdo z jejích odborníků za rok a půl neprokázali, že by restaurace byli prvním místem, kde se nákaza šíří, čili to, že si znovu vybrali restaurační zařízení je jen důsledek toho, že to dělají na základě emočních rozhodnutí, ale nemají podkládající data," popsal Jakub Olbert pro ŽivotvČesku.cz důvody, proč nařízení v jeho podniku dodržovat nebude.

Jakub Olbert je jedním ze zakladatelů iniciativy Chcípl PES, která v roce 2020 vznikla jako výzva podnikatelů z gastronomie, aby poukázala na nesmyslnost vládních opatření. Iniciativa už vloni vydala manuál, který má pomoct dalším majitelům podniků se proti nařízení bránit. Letos udělala to samé v obnovené verzi.

"U nás se nic nemění, lidé k nám budou vpuštěni, ať mají pas, či nemají, ať jsou očkovaní, či ne. Budeme vydávat manuál ochrany, tak jak jsme ho měli vloni v zimě, museli jsme ho připravit i pro tuto zimu. Aby zákazníci i majitelé věděli, co mají dělat, když přijde kontrola policie a hygieny, jak se mají zachovat, aby zbytečně nedošlo k tomu, že by dostali pokuty, nedej bože něco horšího. To je náš postoj," dodal Jakub Olbert pro ŽivotvČesku.cz.

Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, které upravuje provoz v restauracích, je vydané podle zákona o ochraně veřejného zdraví a podle takzvaného pandemického zákona. V obou se počítá s maximální sankcí za porušení zákona ve výši tři miliony korun pro právnické osoby, při opakovaném ještě o milion korun víc. Fyzickým osobám hrozí až milionu, při opakovaném spáchání dva miliony. Ze současné povinnosti návštěvníka při kontrole bezinfekčnost doložit, od 1. listopadu povinnost přechází na provozovatele, který ji musí zkontrolovat.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.