50 kilo cukroví a 4 kila dole za dva týdny. Kamila Nývltová stojí 17 hodin denně na nohou. Cukrářská profese je záhul, říká
Pro někoho je pečení vánočního cukroví nejen vášní, ale částečně i profesí. Zpěvačka Kamila Nývltová (32) se snažila využít období epidemie, kdy se nemohla věnovat hudbě a nakonec se cukrařina stala její druhou prací. A právě v předvánočním období má tolik zakázek, že neví, co dříve. "Peču už 50 kilogramů cukroví a je to opravdu masakr. Když denně stojíte 17 hodin na nohou a lítáte sem a tam, je to pořádný fyzický trénink. Však jsem taky za dva týdny zhubla 4 kilogramy," přiznala pro ŽivotvČesku.cz.
Ač se to zdá neuvěřitelné, už za necelý měsíc – konkrétně za 23 dní, budou Češi slavit nejoblíbenější svátky roku, a to Vánoce. S těmi je úzce spojeno i každoroční pečení cukroví, kdy domácnosti provoní vůně perníčků, vosích hnízd, vanilkových rohlíčků nebo rumových kuliček či tradičního lineckého. Profesionálně se cukrařině začala věnovat i hvězda muzikálové scény Kamila Nývltová, která už několikátým rokem peče na zakázku. Ale letos si na sebe naložila zase o něco více práce než loni.
"Letos je to u mě s pečením docela velká fuška, protože peču už 50 kilog cukroví a je to opravdu masakr (směje se). Ale musím říct, že mě to nesmírně baví a dělá mi to radost. Hlavně všechny zpětné reakce z mého okolí, kdy jsou všichni vážně moc spokojení a chutná jim. To je pro mě největší ocenění. Sice se netěším na všechny »dodělávky« a ukládání do krabic, protože mám pokaždé obavy z toho, že mi to nebude stačit. Ale vlastně jsem neskutečně šťastná, veškeré koncerty a vystoupení jsou zrušené, ale ani tak se rozhodně nenudím, právě naopak. Tvrdě makám a pravdou zůstává, že cukrářská profese je opravdu »záhul«. Když denně stojíte 17 hodin na nohou a opravdu lítáte sem a tam, je to pořádný fyzický trénink. Však jsem taky za dva týdny zhubla 4 kilogramy. Ale popravdě? Miluju to! Je to pro mě zároveň forma relaxace, a když teď nemůžu lidem zpívat, tak jim aspoň přispěju k té vánoční náladě kouskem cukroví," řekla Kamila Nývltová pro ŽivotvČesku.cz s tím, že i v její rodině patří jeden druh cukroví k těm nejoblíbenějším.
Druhů svátečního cukroví, ať už typického nebo netradičnho, je skutečně mnoho. Nicméně v rodině Nývltových se drží dlouholetá tradice pečení jednoho, které voní po vanilce, cukru a oříšcích.
"U nás nesmí jako každoročně chybět na stole samozřejmě naše tradiční vanilkové rohlíčky, které se opravdu dědí po generace. V pečení se snažím podobně jako ve zpěvu pořád posouvat a neustále se zlepšovat. Proto jsem opravdu vděčná, že jsem potkala, troufám si říct teď už svoji kamarádku a cukrářku, Helenu Fléglovou z HF Pastry Academy. Školí mě, vede, učí a určuje mi nový směr. Je neskutečná, jednou bych se chtěla dostat aspoň částečně na její úroveň, protože neznám lepšího cukráře než ji," dodala pro ŽivotvČesku.cz sympatická umělkyně, která se proslavila v hlavních rolích muzikálů Dracula, Kleopatra nebo Angelika a během své dosavadní kariéry natočila celkem tři sólová alba.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.