Neočkovaný policista vzkazuje ministru Rakušanovi: Povinnou vakcínu nepřijmu, od policie se dám raději vyhodit

Předseda STAN Vít Rakušan
Předseda STAN Vít Rakušan
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 4. 1. 2022

Ministr vnitra Vít Rakušan (43) je přesvědčen, že všichni policisté i hasiči by měli být naočkováni proti koronaviru. Proti povinnému očkování vznikla deklarace, kterou podepsalo více než 3 200 hasičů policistů, vojáků a dalších příslušníků Integrovaného záchranného systému a ozbrojených sil ČR. Proti povinné vakcinaci je také policista David Pejřil. "Domnívám se, že pokud povinné očkování projde přes nás jako složky IZS, tak už to pak bude jen krůček k tomu, aby se udělalo celoplošné očkování pro všechny," uvedl pro ŽivotvČesku.cz policista, který je připraven službu opustit.

Očkování má být podle vyhlášky schválené bývalou vládou ANO a ČSSD povinné od letošního března pro lidi nad 60 let a vybrané profese, mezi které patří vojáci, policisté či hasiči. Nový kabinet Petra Fialy (57) plánuje z předpisu vyřadit povinné očkování pro lidi nad 60 let, pro vybrané profese by mělo očkování zůstat povinné i pod novou vládou.

Očkování pro hasiče a policisty podpořil současný ministr vnitra Vít Rakušan, který si nemyslí, že by kvůli povinnosti nechat si dát vakcínu policisté masivně opouštěli své povolání. Ministr vnitra se nechal opakovaně slyšet, že nevěří tomu, že by řady policie chtělo opustit až deset tisíc lidí, podle něj je takový odhad přehnaný.

Petici proti povinnému očkování profesních skupin proti nemoci covid-19 podepsalo dosud téměř 14 tisíc lidí, z toho zhruba 3200 policistů, hasičů, záchranářů či vojáků. V tiskové zprávě to oznámili zástupci Iniciativy 21. Petice nevyžaduje žádné potvrzení totožnosti, nelze tedy říct, kolik ze signatářů skutečně slouží u některé ze složek integrovaného záchranného systému (IZS).

Jedním ze signatářů petice je nprap. PhDr. David Pejřil, který pro ŽivotvČesku.cz potvrdil, že je připraven nechat se od policie propustit, ale očkovat se nenechá.

"Nebojujeme sami za sebe, ten boj nevedeme jen za složky IZS (Integrovaný záchranný systém) ale bojujeme i za ostatní lidi, kteří si to možná ani neuvědomují. Bojujeme za společnost, která není naočkovaná a snažíme se ukázat na věci, které jsme popsali v naší deklaraci. Není možné, abychom seděli v koutě a jen se dívali, jak se k očkování staví pan nový ministr vnitra. Některé věci prostě musí jít ven a já doufám, že společnost oči otevře," uvedl David Pejřil pro ŽivotvČesku.cz.

Signatáři požadují, aby profesionálové integrovaného záchranného systému a ozbrojených sil mohli sloužit veřejnosti tak jako dosud. Požadují respektování demokratického právního státu, základních práv a svobod zajištěných Listinou a okamžitý konec zneužívání bezpečnostních složek státu pro vymáhání nezákonných a neodůvodněných omezujících opatření. Deklarace uvádí, že profesionální práce neočkovaných příslušníků bezpečnostních sborů a ozbrojených sil je očkovací vyhláškou hrubě pošlapána

"Když by došlo na lámání chleba, jsem připraven od policie odejít. Sám od sebe ale odejít nechci, ta práce mě naplňuje, pomáhat lidem pro mě dost znamená... Sám tedy neodejdu, počkám, až to dojde do stadia, kdy mi na stole přistane výpověď a jsem pak připraven se bránit soudní cestou. Sám od sebe určitě neodejdu, ale také se rozhodně nenechám naočkovat," zdůraznil pro ŽivotvČesku.cz David Pejřil, který je přesvědčen, že podobně uvažují tisíce jeho kolegů.

"Domnívám se, že pokud povinné očkování projde přes nás jako složky IZS, tak už to pak bude jen krůček k tomu, aby se udělalo celoplošné očkování pro všechny. Myslím si, že jsme ta poslední opěrná zeď, pokud projdou přes nás, tak už nic nebude bránit v tom, aby vláda udělala povinné očkování pro všechny," dodal pro ŽivotvČesku.cz David Pejřil, který připomíná vážný personální stav bezpečnostních složek a varuje před odlivem profesionálů. Signatáři petice také zdůrazňují, že řada členů IZS se cítí podvedena, protože jim bylo slíbeno, že po akceptování dvou očkování pro ně epidemie končí a za koronavirem budou moci udělat tečku. Tito lidé podle deklarace ztrácí motivaci k dalšímu očkování, protože se po vypršení certifikátů objeví ve stejné kategorii jako jejich neočkovaní kolegové.

"Jako občané jsme se ocitli v době, kdy politika zcela zastínila lékařskou odbornost. To, co dříve bylo smyslem medicíny, tedy chránit zdraví a předcházet nemocem, je nyní podřízeno jedinému imperativu, kterým je očkování proti nemoci covid-19. Bez očkování jako by neexistovaly jiné možnosti a formy pomoci. Naše přísaha nezahrnuje chránit zájmy nadnárodních korporací ani struktur na ně přisátých. Nezahrnuje ani hájit rozporuplná vládní rozhodnutí. Jsme ochránci práv v souladu se zákonem," stojí mimo jiné v deklaraci proti povinnému očkování.

Kvůli povinnému očkování hrozí odchody také část lékařů a zdravotníků. Iniciativa 21 se na konci prosince obrátila v otevřeném dopise na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (61). Skupina lékařů, zdravotních sester, hasičů, policistů či právníků v něm požadovala, aby bezodkladně zrušil vyhlášku o povinném očkování některých profesí a lidí nad 60 let proti covidu-19. Povinné očkování zdravotníků ohrožuje podle nich už nyní přetížený systém zdravotní péče, který přitom trpí chronickým nedostatkem pracovníků. Hrozí odchody nejen zdravotníků, ale i sociálních pracovníků, policistů i hasičů, soudí signatáři. Redakce ŽivotvČesku.cz kvůli možným odchodům policistů a hasičů ze služby znovu oslovila ministra vnitra Víta Rakušana, ten se do vydaní článku nevyjádřil.

"Na celé této situaci mě nejvíce zaráží, jak rozděluje společnost. Během dvou let jsme byli rozděleni na privilegované a na ty, co údajně mohou za epidemii. Vyjádření Ing. Schillerové: Neočkovaným to musíme co nejvíce znepříjemnit mě přesvědčilo, že se nejedná o snahu zachovat zdraví, ale o problém politický a hlavně o velké peníze. Někteří lidé, snad z pohodlnosti, nebo možná z nedostatečné informovanosti, tomu uvěřili. Na ty, kteří používají svůj selský rozum a rozhodli se naložit se svým zdravím dle svého uvážení, koukají jako na nepřátele. Odborníci jsou názorově rozděleni, vládní představitelé mění svá rozhodnutí ze dne na den. Nejsem odpůrce očkování jako takového, ale nesouhlasím s touto kampaní, s prováděním očkování v autobusech, na nádražích, v nákupních centrech, atd. Nechci další nesmyslná opatření a nařízení, ale rozumné kroky, které povedou k navrácení do normálního života," zdůraznil pracovník záchranné služby v Ústí nad Orlicí Jakub Hlavsa.

U policejního sboru je zhruba 40.000 příslušníků, u armády 23.000, hasičů je přes 10.000. Po druhé dávce očkování má podle vyjádření policejního prezidia z konce loňského listopadu tři čtvrtiny policistů. V hasičském sboru je očkováno zhruba 76 procent lidí, v armádě asi 85 procent.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.