Reklama:

Vyrábět nové vakcíny smysl nemá. Skončeme s očkováním a zkusme s tím žít, říká imunolog Jiří Šinkora

Očkování, covid - Ilustrační snímek
Očkování, covid – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 1. 2. 2022

Počet podaných dávek vakcín proti covidu-19 už celosvětově přesáhl deset miliard. Každý den nyní zdravotníci ve světě vyočkují asi 25 milionů dávek. S novými variantami koronaviru ale vakcíny už nejsou tak účinné. Farmaceutické společnosti už své očkovací látky upravují přímo proti omikronu, to ale podle imunologa Jiřího Šinkory nemá smysl. "Skončeme s vakcinací a zkusme s tím žít," řekl pro ŽivotvČesku.cz.

Reklama:

Společnost Moderna minulý týden ve středu oznámila, že zahájila klinické testy nové verze své vakcíny proti covidu-19, která je zaměřená na vysoce nakažlivou variantu omikron. Začátkem téhož týdne zahájili podobnou studii konkurenční společnosti Pfizer a BioNTech. Firmy budou studovat bezpečnost a snášenlivost nových vakcín dohromady u víc než 2 tisíc pacientů.

Dosavadní poznatky ukazují, že ačkoliv je omikron nakažlivější, nezpůsobuje vážné průběhy onemocnění covid-19 tak, jako to například dělala v Česku dnes již vytlačená varianta delta. Podle odborníka v oblasti imunologie je v tuto chvíli zbytečné vyrábět vakcíny proti novým variantám koronaviru.

Reklama:

"Vyrábět nové vakcíny smysl nemá. Ta prvotní idea vyrobit vakcínu mRNA, která bude rychle modifikovatelná kvůli novým kmenům, byla podle mě dobrá myšlenka, taková inovativní, ale nevyšlo to. A už máme třetí a čtvrté dávky, takže se zdá, že tyto vakcíny jsou dobré k ochraně seniorů. My se nikdy nemůžeme ubránit povrchovému viru intramuskulární vakcínou. Skončeme s vakcinací a zkusme s tím žít," řekl pro ŽivotvČesku.cz imunolog Jiří Šinkora.

Vakcína firem Pfizer/BioNTech proti omikronu měla být podle původních plánů dostupná lidem už na konci března. Stejně jako u nové vakcíny firmy Moderna bude záležet na tom, jaké požadavky na nový preparát nakonec přijdou od regulačních úřadů.

Od začátku epidemie v březnu 2020 se novým typem koronaviru v České republice prokazatelně nakazily víc než tři miliony lidí. Z nich se téměř 2,7 milionu z nákazy zatím vyléčilo a 37.209 zemřelo. Od začátku vakcinace v prosinci 2020 bylo v Česku aplikováno přes 17 milionů dávek. Plně očkováno bylo téměř 6,8 milionu lidí, posilující dávku dostalo přes 3,7 milionu lidí.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: