Reklama:

SÚKL nedoporučil posilující očkování pro děti nad 12 let. Ministr Vlastimil Válek to ignoroval. Vyjádřil se i vakcinolog Roman Chlíbek

Očkování dětí - ilustrační foto
Očkování dětí – ilustrační foto
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 12. 2. 2022

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) nedoporučil podávání posilujících dávek očkování proti covidu dětem ve věku 12 až 15 let. Ministerstvo zdravotnictví ale v lednu posilovací dávku schválilo. Redakce ŽivotvČesku.cz k problematice oslovila také vakcinologa Romana Chlíbka, ten uvedl, že současné vakcíny stále fungují i v prostředí omikronové vlny. "Současné vakcíny chrání proti deltě i omikronu, jak u dospělých, tak u dětí," řekl Chlíbek pro ŽivotvČesku.cz.

Reklama:

O použití léků a vakcín v ČR rozhoduje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Vidět to bylo, když se rozhodovalo během vlády Andreje Babiše (67) o používání ruské vakcíny Sputnik. SÚKL její používání nedoporučila a předchozí vláda to akceptovala.

Na rozpor mezi doporučením Státního ústavu pro kontrolu léčiv a postupem ministra zdravotnictví Vlastimila Válka upozornil web Echo24.cz. "Ve chvíli, kdy nejsme schopni říct, že tu převažuje benefit nad rizikem, tak to nemůžeme pro děti doporučit. Nevybavuji si, že by někdy ministerstvo takhle vyignorovalo naše odborné doporučení," uvedla šéfka ústavu Irena Storová.

Reklama:

Proč Válek postupoval v rozporu s ústavem, není jasné. Redakce ŽivotvČesku.cz se ministerstva zdravotnictví v pátek zeptala, zda Česko není pod tlakem farmaceutických společností, aby vyočkovala pořízené dávky. Do vydání článku tiskový mluvčí rezortu Ondřej Jakob nereagoval. Pro web iDnes.cz ale uvedl, že ministerstvo se inspirovalo na základě zkušeností zemí, kde přeočkování dětí bylo schváleno. Děti přeočkovává třeba Rakousko, Německo či Francie.

Předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek pak pro ŽivotvČesku.cz uvedl, že podle něj má smysl očkovat děti i v probíhající omikronové vlně.

"Jsme odborná společnost, která sleduje evidence based data (data založená na důkazech, pozn. red.) a zkušenosti z okolních zemí. Současné vakcíny chrání proti delta i omikronu, jak u dospělých, tak u dětí. Naše odborná stanoviska se neřídí regulačním orgánem a jsou plně v souladu se stanoviskem EMA (Evropská léková agentura), která jasně uvádí, že očkování se řídí doporučeními národních očkovacích autorit. Jinak my jsme nevydali plošné doporučení k přeočkování dětí, ale stanovisko umožnit přeočkování. To je zásadní rozdíl, plošně doporučit nebo umožnit," sdělil pro ŽivotvČesku.cz Roman Chlíbek.

Právě na doporučení České vakcinologické společnosti se odvolal i Válkův rezort, který takové doporučení považuje při očkování dětí za dostačující.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: