Reklama:

Česko je připraveno na debatu ohledně mírové mise na Ukrajinu. Přestal bych vymýšlet, jak se dostat s Ruskem do třetí světové války, míní Andor Šándor

Bezpečnostní expert Andor Šándor
Bezpečnostní expert Andor Šándor
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 20. 3. 2022

Ruská ofenziva se opět přiblížila k hranicím členských států NATO. Následně sousední Polsko oznámilo, že na summitu aliance v nadcházejícím týdnu formálně požádá o vyslání mírové mise na Ukrajinu. Na debatu v rámci návrhu je podle ministryně obrany Jany Černochové (48) připravena i ČR. Podle generála v záloze a bezpečnostního experta Andora Šándora (64) takové jednání zavání velkým malérem. "Pro Rusko to bude signál, že NATO je v bojovém konfliktu a jde do toho," uvedl pro ŽivotvČesku.cz.

Reklama:

Moskva uvedla, že se nachází »někde napůl cesty«, pokud jde o jednání o demilitarizaci Ukrajiny, ohledně možného vstupu Ukrajiny do NATO se v jednáních »maximálně přiblížily«. Ruský prezident Vladimir Putin (69) invazi v sobotu obhajoval před desítkami tisíc lidí na stadionu v Moskvě.

Ukrajina se brání ruskému útoku již čtyři týdny. Polský premiér Mateusz Morawiecki (53) uvedl, že situaci, kdy bomby dopadají čím dál tím blíž k polským hranicím, využije jako argument pro jednání o mírové misi NATO. Podle ministryně pro obranu Jany Černochové je Česko připraveno na debatu. Upozornila ale, že není jasné, zda by takový krok byl v souladu s mezinárodním právem.

Reklama:

Bývalý šéf vojenské rozvědky Andor Šándor se domnívá, že Česko se mělo více věnovat svým problémům, než se neustále snažit tlačit tam, kam to není třeba. "Přiznám se, že se tomu dá těžko rozumět. Celou dobu říkáme, že NATO do války s Ruskem kvůli Ukrajině nepůjde a teď se řeší mírová mise. Pro Rusko to nebude, zda půjde o mírovou misi, nebo bojovou jednotku. Pro Rusko to bude signál, že NATO je v bojovém konfliktu a jde do toho. Navíc těžko si představit, jaký mandát by taková mise měla. Jediný, kdo ho může uznat, je OSN a tam to spolehlivě zablokuje Rusko, ale i Čína. Opravdu bych přestal vymýšlet, jak se dostat s Ruskem do třetí světové války, spíše bych věnoval maximální úsilí, aby se ten konflikt ukončil. Tohle je jinak cesta k velkému maléru," okomentoval pro ŽivotvČesku.cz Andor Šándor situaci ohledně vyslání NATO na Ukrajinu v rámci mírové mise.

Ruský prezident Vladimir Putin (69) v sobotu při výročí anexe Krymu v roce 2014 vystoupil před desítkami tisíc lidí na moskevského stadionu Lužniki. Tam zopakoval, že hlavním důvodem »speciální vojenské operace« na Ukrajině, což je oficiální kremelský termín pro invazi, je záchrana lidí na východě Ukrajiny před »genocidou«.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: